Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Arhitektura i urbanizam
Nagrada iz fonda Aleksandar Šaletić
Wednesday, 21. April 2004.
Arhitektura i urban.

Isti autor arhitektonskog koncepta i enterijera objekta RTV Pink omogućio je prožimanje forme i funkcije u koherentnu celinu.

Transparentnost je osnovni utisak o unutrašnjim izgledima ostvaren funkcionalnom koncepcijom centralnog hola i primenjenih materijala (staklo, metal…) što čini da ceo prostor poseduje dinamični karakter. Strukturni elementi su istovremeno i konstruktivno -estetski jer intoniraju karakter i atmosferu prostora i pretstavljaju glavne enterijerske akcente. Izražena je jaka, moderna personalnost, senzitivna upotreba detalja koji ne upadaju u oči već su deo celine i arhitektonskog rukopisa odgovarajućeg za elektronsko doba.

Pored osnovnog konceptualnog nivoa (funkcija, forma) objekat nudi i neke makroaspekte posmatranja, to jest aktivno učestvuje u kreiranju filozofije i imid`a Kompanije.

Proces realizacije objekta u Velikoj Britaniji
Tuesday, 20. April 2004.
Arhitektura i urban. na primeru tržnog centra MARTINEU PLACE (Martino Trg) u Birmingemu

Predmet ovog rada čini projekat i realizacija tržnog centra Martino trga u Birmingemu. Posebna pažnja je posvećena procesu realizacije ovog značajnog objekta, kroz detaljna objašnjenja uloge učesnika (investitora, projektantskog tima, izvođača). Projekat vredan nekoliko desetina miliona funti i odgovarajuće kompleksnosti, koji je realizovan u vreme znatno povećane ekonomske nesigurnosti 2001. i 2002. godine, sagledan je u okvirima makro trendova koji utiču na njegov ishod.

Investitor na projektu Martino trg bio je Land Securities, najveća britanska kompanija za razvoj i poslovanje nekretninama, po procenama iz 2002. Objekat je zidan u komercijalne svrhe, za tržište. U uslovima slobodnog tržišta, gde su legislatura i poreski sistem neminovno prilagođeni podržavanju zahteva tržišta, objekat je izgrađen sa ciljem da se proda ili izda nepoznatom korisniku.

Opis statusa i uloge arhitekte u Velikoj Britaniji kao i proces projektovanja i realizacije komercijalnih objekata u uslovima slobodnog trzišta, može biti zanimljiv za našeg čitaoca s obzirom na orijentaciju naše zemlje ka ovom vidu poslovanja. Opisan je način formiranja honorara arhitekte i uloga jednog od profesionalnih udruženja britanskih arhitekata (RIBA), koje tradicionalno svojim članovima daje “vodič” za obračunavanje honorara u zavisnosti od tipa i veličine posla. U svetlu formiranja Inženjerske komore Srbije, britansko iskustvo može biti zanimljivo.

U radu su izložene glavne faze projektovanja i izvođenja, kao što su feasibility faza, faza idejnog projekta, zatim faza detaljnog projekta, tender, ugovaranje, izvođenje.

Savremena interpretacija tradicionalnih arhitektonskih obrazaca u seoskoj arhite
Monday, 19. April 2004.
Arhitektura i urban.

Tradicionalno graditeljstvo u selima Srbije je znak identiteta. Kako se vremenom gube materijalni ostaci te arhitekture a počinje da dominira izgradnja koja nije prilagođena seoskim uslovima i standardima učinjeno je nekoliko pokušaja da se u našem selu sačuva izvornost. Ostvarenje kontinuiteta je moguće samo ako se dobro izuče principi prošlosti i primene na savremen i tehnološki unapređen način. Pored teoretske analize ovim radom se daje i praktičan, modelski, predlog rešavanju problema u segmentu kuće za stanovanje koja je rastuća i fleksibilna.

Odjeci naučnog skupa planiranje i implementacija
Sunday, 18. April 2004.
Arhitektura i urban.(Beograd, 20-21. jun 2002. grodine) Prostor Srbije, inače jedan od osnovnih društvenih i državnih resursa i materijalna, ekološka i kulturna osnova razvoja, u velikoj meri je zapušten i neuređen, a uz to se često koristi neadekvatno odnosno nefunkcionalno. Ovakvo nepovoljno stanje prostora ima velik broj manifestacija
Stambeni objekat Kaldera - Banjaluka
Sunday, 18. April 2004.
Arhitektura i urban.ARHITEKTURA I ZANAT

U radu su analizirani višeslojni izrazi kojima se služio arhitekta prilikom projektovanja stambenog objekta u Banjaluci. To su pre svega mesto – lokacija – ugaoni motiv, kao izraziti likovni akcenat zdanja. Zatim sledi analiza primenjenih materijala, njihova obrada i ostvareni efekti. Istaknuto je zanatsko umeće, koje je zahtevalo blisku saradnju na relaciji graditelj – majstor. Analizirana je unutrašlja organizacija ovog, po svemu, nestandardnog stambenog objekta.

Savremeni urbanizam i graditeljsko nasljeđe. Retrospektiva i perspektive
Sunday, 26. January 2003.
Arhitektura i urban.

Na početku prvog vijeka trećeg milenijuma prirodno je i potrebno da se osvrnemo na prethodno stoljeće, kako bismo bolje sagledali i jasnije profilisali teoretske postavke i praktične rezultate evolucije savremenog urbanizma u njegovom odnosu prema graditeljskom nasljeđu. Kroz retrospektivu iskustava spoznajemo stvarnu poziciju sa koje krećemo u traženju rješenja ka boljem, ugodnijem životu u skladu sa svim mogućnostima novog doba i prema senzibilitetu savremenog čovjeka.

Urbanističko planiranje u Jugoslaviji u 20-tom veku:
Sunday, 26. January 2003.
Arhitektura i urban.

PRIMER BEOGRADA* Začeci urbanističkog planiranja u Jugoslaviji se obično smeštaju u rane tridesete godine i identifikuju sa donošenjem Građevinskog zakona 1931. god., prvog normativnog akta kojim se reguliše izgradnja gradova i varošica. Iako je Zakon sam po sebi bio izuzetno napredan za to doba, planiranje je bilo u sasvim elementarnom obliku, u granicama projektovanja i građevinske regulative.
U današnjem značenju reči, planiranje se javlja nakon drugog svestskog rata kada se i ideja o dugoročnom planiranju grada učvršćuje kao sastavni deo opštih ideoloških opredeljenja. Ovo smeštanje u društveno- politički kontekst i opredeljuje jedan broj autora, koji smatraju da se o planiranju gradova može govoriti tek sa donošenjem Osnovne uredbe o generalnom urbanističkom planu 1949. god. Razvojni put koji je potom usledio krakterišu brojne promene kao odraz opštih kretanja u društvu, uticaja iz drugih sredina ili susednih disciplina, da bi se sredinom šezdesetih godina konačno formirao model koji je, uz izvesne modifikacije na metodološkom planu i u okviru relevantnih pitanja procedura i ingerencija, ostao nepromenjen skoro do današnjih dana.
U pogledu dugoročnog planiranja grada, generalno planiranjje je tokom čitavog ovog perioda jedini institucionalizovani modus delovanja. Praćenje njegovog razvoja je zapravo praćenje razvoja jednoga modela. To ne znači da se paralelno nisu javljale i drugačije ideje ili da nije bilo nastojanja koja bi vodila eventualnoj alternativi. Naprotiv, usaglašenost, čak ni u vreme pune primene nije postojala,ali je isto tako očigledno da se nijedna paralelna ideja nije izdvojila i razvila u značajniji pravac koji je mogao zameniti postojeći.

Početak Sledeća 1 2 3 4 5 6 Prethodna Kraj
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije