Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Arhitektura i urbanizam
Draginja Petrović – Petković (1899 – 1995)
Monday, 16. May 2005.
Arhitektura i urban.Prilog proučavanju dela žena arhitekata u Srbiji

Rad predstavlja prikaz do danas malo poznatog projektantskog i graditeljskog opusa Draginje Petrović – Petković, arhitekte koja je radila u skoro svim značajnijim beogradskim arhitektonskim biroima u periodu između dva svetska rata. Kroz hronološko praćenje razvoja njenog profesionalnog i privatnog života, mogu se na jedan sasvim nov način sagledati kako teške kulturološko – socijalne okolnosti u kojima su tada radile žene arhitekte, tako i sam značaj njihovog izbora da u tadašnjem patrijarhalnom svetu ostave svoj pečat u okviru jedne tipično “muške” profesije.

Prikaz kataloga jugoslovenske izložbe
Tuesday, 27. April 2004.
Arhitektura i urban.na bijenalu arhitekture 2002. u veneciji

Posle jedanaest godina na VIII Bijenalu međunarodne arhitekture u Veneciji, evropskoj i svetskoj publici ponovno je predstavljena jugoslovenska arhitektonska produkcija. Na izložbi zabeleženoj u analima Bijenala 1991. godine, Jugoslaviju su predstavljali arh. Vasilije Milunović i arh. Branislav Mitrović. Od tada do danas, preživljavajući posebne društveno-političke neprilike koje su potresale ovaj region, naša arhitektura ostaje u potpunoj izolaciji, nepoznata i nepriznata. Po okončanju bombardovanja 1999. godine, postajemo poznati u svetu kao zemlja s nizom uništenih građevina, među kojima su i kapitalna dela srpske arhitekture.

Arhitektura građevina javnih namena izgrađenih u Beogradu
Monday, 26. April 2004.
Arhitektura i urban.od 1868. do 1900. godine
(prvi deo)

U radu su prikazani osnovni tokovi preobražaja Srbije i njene prestonice u poslednje tri decenije

19. veka, nakon ostvarivanja delimičnog nacionalnog oslobođenja posle viševekovne turske vlasti. Političke i ekonomske promene u Kneževini, kasnije Kraljevini, Srbiji uticale su na ubrzani urbani preobražaj prestonice i izgradnju velikog broja novih građevina, posebno za smeštaj državnih i društvenih ustanova. Izgradnja Pozorišta, Kraljevog dvora, brojnih ministarstava, škola, hotela i drugih javnih zdanja donela je u srpsku prestonicu novi duh graditeljstva, koji je bio pod neposrednim uticajem evropske arhitekture istorijskih stilova.

Strateška analiza u planiranju - ka održivom i kvalitativnom planiranju
Sunday, 25. April 2004.
Arhitektura i urban.

Rad ukazuje na značaj analize i procene uticaja, odnosno Strateških analiza uticaja na životnu sredinu u planiranju. Pored pregleda osnovnih zakonskih i drugih okvira za primenu Strateške analize izdvojena je studija slučaja: primer izrade Strateške analize za Strukturni plan za oblast Hertfordshire u Velikoj Britaniji. Kao planski instrument, koji ima mogućnost prilagođavanja i usavršavanja, Starteška analiza je u ovom slučaju ponudila mogućnost “kvalitativnog” pristupa, odnosno “održivog planiranja”, koje podjednako uzima u obzir ekonomske, socijalne i prirodne resurse životne sredine, nudeći procenu i kompromis.

Transevropski transportni koridori i aglomeracioni sistemi u evropskoj uniji
Saturday, 24. April 2004.
Arhitektura i urban.

U radu se polazi od pretpostavke da se uticaj transevropskih transportnih koridora različito manifestuje na interregionalnom i intraregionalnom planu, odnosno da se povećava sa snižavanjem regionalnog nivoa. Polazeći od iskustava evropskih zemalja, ukazuje se na moguće pristupe istraživanju pozitivnih i negativnih efekata transevropskog saobraćajnog koridora na razvoj regiona i aglomeracionih sistema. Jedno od pitanja je da li i koliko ti koridori mogu da utiču na razvoj makro i mezo regionalnih celina i aglomeracionih sistema u pogledu kretanja, rada, stanovanja, raspodele i specijalizacije funkcija naselja i sl. Transevropski i magistralni infrastrukturni koridori predstavljaju jedan od značajnih preduslova i podsticaja za razvoj, ali ne mogu sami po sebi da generešu očekivani razvoj, bez podrške odgovarajućih mera i instrumenata različitih politika. Kao jedna od mera predlaže se izrada analize prostornog uticaja za transevropske i primarne/magistralne transportne koridore u procesu sektorskog planiranja i pripreme tehničke dokumentacije.

11 Salon urbanizma
Friday, 23. April 2004.
Arhitektura i urban.U Kragujevcu 8-15 novembar 2002,
Galerija ’’Muzeja 21 oktobar’’

Ovogodišnji salon otvoren 8.11.2002. godine u Kragujevcu, nastavlja tradiciju Niškog Salona urbanizma, ali donosi i nešto novo-postaje međunarodni.

U organizaciji Udruženja urbanista Srbije, jedanaesti “Salon urbanizma” u Kragujevcu postao je međunarodna smotra najznačajnijih aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja i realizacija ne samo iz Jugoslavije-Srbije i Crne Gore, već i iz bivših jugoslovenskih republika: Republike Srpske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i iz susednih zemalja: Mađarske, Austrije i Italije, kao i iz Češke.

Uticaj morfoloških karakteristika prostora na njegovu sagledivost i prepoznatlji
Thursday, 22. April 2004.
Arhitektura i urban.

Uticaj morfoloških karakteristika prostora na njegovu sagledivost i prepoznatljivost prikazan je na osnovu analize četiri gradska trga iz naše sredine koji su izabrani kao karakteristični primeri, odnosno oni koji na najbolji način odslikavaju osobenosti trgova u Srbiji. Složenost morfoloških karakteristika posmatrana je sa dva stanovišta. Jedno stanovište vezano je za položaj gradskog trga u okviru gradske strukture, dok se drugo odnosi na njegovu veličinu i oblik. Razloga za ovakvu podelu morfoloških karakteristika ima više.

Početak Sledeća 1 2 3 4 5 6 Prethodna Kraj
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije