Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Put i saobracaj
Očekivani saobraćajni tokovi na koridoru X kroz SRJ u narednih 10 godina
Monday, 07. April 2003.
Put i saobracaj

Prognozirani su saobraćajni tokovi na koridoru X za period 2001. do 2011. godine sa posebnim naglaskom na očekivane međunarodne tranzitne tokove 2004. godine u vreme održavanja Letnjih olimpijskih igara u Atini.

S obzirom da je prema podacima brojanja saobraćaja na putevima u 2001. godini učešće međunarodnog tranzitnog saobraćaja zanemarljivo malo, to je bazna veličina međunarodnih tranzitnih tokova za 2001. godinu utvrđena modelom scenarija. Za ovu prognozu oslonac je nađen u Studiji Transjugoslovenskog autoputa koja je na zahtev Međunarodne banke za obnovu i razvoj (ABRD) iz Vašingtona urađena u bivšoj SFRJ 1987. god.

Ukupno očekivani tokovi predstavljaju zbir pojedinačno prognoziranih međunarodnih tranzitnih tokova i tokova čiji je izvor i cilj, odnosno izvor ili cilj SRJ.

Tehnički uslovi za projektovanje, izvođenje i kontrolu
Sunday, 06. April 2003.
Put i saobracaj - površinskih obrada
- obrada malterom
- mikro zastora

Najpoznatiji postupci obnove zastora su površinske obrade, obrade malterom i mikro zastori. Ovim tehničkim uputstvom treba da se definišu različiti postupci obnove zastora, principi projektovanja i kriterijumi kvaliteta. Detaljna tehnička uputstva su data na kompakt disku koji je izdala Direkcija, a ovde se daje kratak prikaz Uputstva

Pedeset godina Društva za puteve Srbije
Wednesday, 20. November 2002.
Put i saobracaj

Na inicijativu istaknutih stručnjaka i rukovodilaca u putnom sistemu Srbije, dana 17. maja 1953. godine osnovano je Društvo za puteve Srbije.

Ovaj članak ima za cilj da sve članove, a posebno aktiviste Društva, pripremi na obeležavanje našeg zlatnog jubileja, s obzirom da je Društvo za puteve Srbije postiglo takve rezultate kojima se malo koje društvo može podičiti. Zato ovde neće biti analiza dosadašnjih rezultata u pedesetogodišnjem radu Društva, već ovim člankom se želi samo da pokrene inicijativa za obeležavanje navedenog jubileja.

Punkt za održavanje puteva na Kopaoniku
Tuesday, 19. November 2002.
Put i saobracaj

Kopaonik, zimski turistički i skijaški centar, danas je poznat u Evropi, kao jedan od najatraktivnijih centara.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća počela je intenzivna izgradnja Kopaonika njegovim povezivanjem sa prilaznim putevima, a zatim i izgradnjom ostale infrastrukture u cilju obezbeđenja neophodnog boravka na ovoj predivnoj planini.

pripreme za utovar i prevoz grupe vrlo teških tereta
Monday, 18. November 2002.
Put i saobracaj

Dopremanje grupe vrlo teških tereta (5 energetskih transformatora težine po 210 t) u planirane objekte sredinom 2001. godine bio je složen zadatak. Složenost je pratila ne samo postupke pretovara i prevoza, nego i poslove priprema (administrativno tehnički deo), čemu je posvećen ovaj rad. Opisane su aktivnosti koje se, saglasno propisima, sprovode pre formiranja mišljenja o mogućnostima organizovanja prevoza putem, sa stanovišta nosivosti mostova.
Na primeru ovog posla dodatno usložavanje proizvelo je korišćenje izuzetno teške samohodne dizalice za pretovare. Ukazala se potreba za statičkim proverama konstrukcija dokova tri luke sa različitim konstruktivnim karakteristikama.
Poseban deo rada je prikaz, u osnovnim naznakama, jednog originalnog postupka ocene sposobnosti glavnog nosača mosta da prihvati uticaje, koje proizvodi vučni voz, a da se pri tom približno zna stepen očekivane sigurnosti.

Novi holandski priručnik za projektovanje lakih putnih objekata
Sunday, 17. November 2002.
Put i saobracajOD EKSPANDIRANOG POLISTIRENA (STIROPORA)

Korišćenjem Ekspandiranog polistirena (stiropora - EPS-a sa specifičnom težinom između 13 i 30 kg/m3) umesto uobičajenog "teškog" peska za donji noseći sloj kolovoza može se smanjiti ili čak eliminisati dodatno opterećenje na podtlo , odnosno smanjiti ili eliminisati sleganje kolovozne konstrukcije na slabo nosivom tlu. Iskustva sa stiroporom (EPS-om) u putogradnji u inostranstvu su pozitivna, ali je nedostajao jedinstveni postupak projektovanja za ovu vrstu konstrukcije. Optimizacija postojećih smernica za projektovanje putnih konstrukcija sa EPS-om i njihova optimizacija zahtevala je ispitivanje karakteristika materijala, zatim korišćenje trodimenzionalnih modela konačnih elemenata za kolovoz, kao i merenja na opitnim deonicama sa ugrađenim EPS blokovima i na putevima u eksploataciji. Obimna eksperimentalna ispitivanja materijala u laboratoriji omogućila su utvrđivanje karakteristika ekspandiranog polistirena pod reprezentativnim opterećenjima i uslovima (temperaturama i vlažnosti u donjem nosećem sloju). Trodimenzionalno modeliranje omogućilo je davanje kritičke ocene postojećih metodologija projektovanja kroz analizu kolovoza sa različitim gornjim nosećim slojevima, različitim vrstama ekspandiranog polistirena i različitim debljinama asfalta. Merenja sa lica mesta putem dilatomera ugrađenih u asfalt dala su podatke za proveru trodimenzionalnog modeliranja. Pored toga, obavljena su vrednovanja i monitoring holandskih projekata sa ekspandiranim polistirenom kako bi se sagledala problematika izvođenja građevinskih radova sa EPS blokovima. Na osnovu rezultata istraživanja došlo je do revizije i optimizacije holandskih uputstava za projektovanje. Da bi ova saznanja bila dostupna sačinjen je zvanični Holandski priručnik za lake putne konstrukcije sa ekspandiranim polistirenom (stiroporom) pod pokroviteljstvom Centra za istraživanja i standardizaciju ugovaranja u oblasti niskogradnje i saobraćajne tehnike. U ovom radu dati su, od strane autora, osnovni podaci o priručniku.

 
Površinske obrade
Saturday, 16. November 2002.
Put i saobracaj

U ovom radu je razmatrana nova tehnologija za saniranje površine zastora kolovoza postojećeg stanja puteva sa ciljem da se kolovozna konstrukcija zaštiti od daljeg propadanja-degradiranja, poboljša komfor i sigurnost učesnika u saobraćaju i produži vek trajanja kolovoza. Kod odlučivanja koju tehnologiju, opremu i materijal koristiti za saniranje, neophodno je utvrditi stanje kolovozne konstrukcije, njenu strukturu, saobraćajno opterećenje i opredeliti se koja se tehnologija, oprema i materijal (lokalni ili drugi izvor) može primeniti kao optimalno rešenje koje zadovoljava tehničke uslove i ekonomski je opravdan.

 
Početak Sledeća 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Prethodna Kraj
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije