Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Predavanja i konferencije Štampaj E-mail

Putari finansiraju gradnju Koridora

Friday, 02. July 2010.
Predavanja i konferencijeGrađevinske firme, izvođači radova na severnom kraku Koridora 10, trenutno finansiraju većinu radova, država im plaća samo 35 odsto troškova. Domaći konzorcijum koji radi na izgradnji severnog kraka Koridora 10 dobio je od države samo 35 odsto novca predviđenih za prvih mesec dana, a ostatak će dobiti kroz godinu dana.

Ovom dinamikom plaćanja ispada da putari finansiraju radove na Koridoru, ali to je bio uslov države prilikom dogovaranja posla.

Konzorcijum PZP Beograd, Planum, Borovica i Putevi Užice počeo je 27. aprila radove na deonici od 110 kilometara od Horgoša do Novog Sada. Iako su dali najpovoljniju ponudu na tenderu (oko 100 miliona evra), ovaj konzorcijum je do sada dobio samo avans od pet odsto i trećinu novca predviđenih za prvih mesec dana radova! Kako saznaje Pres, ostatak novca za majske radove će dobiti tek u maju naredne godine, a plaćanje će se tim ritmom nastaviti do kraja izvođenja radova.

Direktor Puteva Užice Milan Bojović kaže da sada izvođači finansiraju deo radova na Koridoru 10 iz kredita koje su uzeli kod banaka i očekuju da će im država sve isplatiti na vreme.

"Ugovorili smo da pet odsto avansa bude dato unapred, a da se svaka obračunata 'situacija' plaća 35 odsto odmah, a ostatak za 12 meseci. S obzirom na to da se situacije predaju uglavnom mesečno, do sada smo imali jednu takvu i dobili smo novac prema ugovoru. Radove finansiramo iz bankarskog kredita, a troškovi kredita uključeni su u cenu radova. Kada budemo završili radove dugovaće nam neki novac, ali mi imamo potpisan dogovor i očekujemo da država plati svoje obaveze", kaže Bojović.

Državni sekretar Ministarstva infrastrukture Dejan Kovačević objašnjva da je ovakav način plaćanja bio jedan od uslova na tenderu za posao na severnom kraku Koridora 10. "To je bilo zato što smo samo toliko para obezbedili u budžetu, pa su se javili izvođači koji su mogli da dobiju kredit u banci. Oni su sve to prihvatili. Inače, radovi bi trebalo da budu završeni za devet meseci što je ugovorna obaveza i mi insistiramo da se sve završi u roku", rekao je on i dodao da država neće ostati dužna putarima.


Južni deo Koridora će se plaćati redovno

Kako piše Pres, ostatak radova na južnom delu Koridora 10 ne bi trebalo da bude otplaćivan na ovakav način jer će biti kreditiran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Evropske investicione banke. To nam je juče potvrdio i član UO Koridora 10 Nenad Ivanišević.

"Deo od Niša do Bugarske granice, na primer, finansiraće se iz međunarodnih finansijskih institucija i tu su krediti već obezbeđeni. Kako se budu izvodili radovi na ovim deonicama, tako će biti i isplaćivani. Najverovatnije će to biti na mesečnom nivou", objasnio je Ivanišević.

Izvor: B92


Preporučene knjige:

Crvena knjiga, Uslovi ugovora za gra?evinske radove, izdanje iz 1999 godine, Conditions of contract for constructionCrvena knjiga, Uslovi ugovora za građevinske radove

Cena: 4437.8 dinara
Žuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove, izdanje iz 1987 godine, Conditions of contract for electrical and mechanical worksŽuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove

Cena: 4437.8 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Predavanja i konferencije:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije