Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Industrija Štampaj E-mail

Čudesni aluminijum - Šta se dešava kada iskoristite limenku i reciklirate je!

Monday, 19. January 2009.
IndustrijaSvaka upotrebljena limenka može da bude reciklirana u novu limenku za piće beskonačan broj puta. To predstavlja zatvoreni ili poptuni krug reciklaže.
Aluminijumske limenke su najvredniji materijal koji se koristi za pakovanja koja se upotrebljavaju u domaćinstvima. Proces reciklaže je prilično jednostavan i brz, jer dok pijete jedan dan iz nove limenke, za samo 60 dana ta limenka se opet nalazi na policama u radnjama. Sam proces reciklaže je kod metala, pa tako i aluminijuma, prilično jednostavan. Procesom topljenja dolazi se do visoko kvalitetnog aluminijuma koji se ponovo koristi za razne aluminijumske proizvode, između ostalog, i za proizvodnju novih limenki.

Beograd – jedan od pet centara Evrope

Kompanija Recan je prvi reciklažni centar, tj. centar za povraćaj limenki u Srbiji. Recan deluje i kao regionalni centar, s obzirom da ostvaruje saradnju s regionalnim dobavljačima iz Albanije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Kompanija Recan trenutno postoji u Poljskoj, Srbiji, Nemačkoj i Holandiji, dok je u planu proširivanje delatnosti na ostale zemlje Evrope. Do danas je otvoreno pet reciklažnih centara u Evropi: Andernah u Nemačkoj, Radomsko, Stargard, Szczecinski, Varšava u Poljskoj i Beograd u Srbiji.

Trenutna potrošnja limenki u Srbiji je još uvek mala, pa su zato brojni koncerti i festivali izvor velikih količina limenki za piće i iz tog razloga Recan nastoji biti prisutan na svim većim događajima i nastoji omogućiti potrošačima da svoje limenke odvoje i recikliraju u postavljene kante. Isto tako se efikasno odvajaju limenke i na šankovima festivala, gde osoblje odvaja na licu mesta ambalažu, koja se kasnije odvozi u reciklažni centar.

Osim Recana, mnoga manja i srednja preduzeća su uvidela ekonomsku korist od sakupljanja ove ambalaže na kulturinim i sportskim manifestacija.

Put reciklaže


Limenke koje pristižu iz Srbije uglavnom dolaze u tzv. „rasutom stanju“, nakon čega se prvo ručno obrađuju kako bi se uklonile neke od nečistoća (npr plastika, karton i sl) kao sekundarno pakovanje. Ovako očišćene limenke se propuštaju na pokretnu traku na čijem se kraju nalazi magnetski separator koji odvaja čelične limenke od aluminijumskih zbog toga što su čelične limenke magnetski privlačne, dok aluminijumske nisu. Trenutno je procena da je na srpskom tržištu više od 90% limenki aluminijumskih, dok je vrlo mala količina limenki od čelika.
Ukoliko već presovane, limenke dospevaju u reciklažni centar, onda se propuštaju kroz skener kako bi se odredila njihova čistoća, uklonili eventualni drugi nepoželjni metali, nečistoća i sl. Vrlo važan segment kod obrade limenki je svakako vlažnost, s obzirom da današnja prosečna limenka teži oko 15 g, količina zadržane tečnosti često može biti mnogo veća nego sama težina limenke, pa se određen deo limenki iz svake isporuke uzorkuje u sušionici da bi se odredio postotak vlage. Veći broj presovanih bala se zatim vezuje metalnim vezama i tada su limenke spremne za topionice.

Antr 1

Dragocena limenka


Iako u Srbiji još uvek ne postoji nacionalni sistem za povraćaj ambalaže, a time i reciklažu limenki, Recanov sistem otkupnih stanica koje postoje na teritoriji grada Beograda i okoline, pokazuje odlične rezultate. Aluminijumska limenka je vredna sirovina, pa je ovakav sistem otkupa je vrlo čest u i drugim zemljama kao npr. u Engleskoj, Poljskoj i Brazilu.

Na ukupno dvanaest otkupnih stanica Javnog Komunalnog preduzeća, Čistoće i INOS papir servisa, tokom jula, augusta i septembra 2008 godine, prikupljeno je 38 tona limenki. S obzirom na ove rezultate, u Recanu smatraju da bi se ovakav model koji zahteva vrlo male investicije, mogao uspešno primeniti i u drugim delovima Srbije.

Antr 2

Vredni Evropljani

Visoka cena sekundarnog/otpadnog aluminijuma ključ uspeha visoke rate reciklaže u svetu i Evropi. Evropska aluminijumska Asocijacija navodi da uz dodatne reciklažne aktivnosti, koje su van službenih sistema za povraćaj, može se sa sigurnošću pretpostaviti da se 7 od 10 limenki prikuplja i reciklira u Evropi. Takođe, oko 50% aluminijuma koji se koristi za proizvodnju novih limenki dolazi od recikliranog aluminijuma.

Preporučene knjige:

Dizajn sistema urbanog mobilijara i vizuelnih komunikacija

Cena: 2625 dinara
Sistem standarda za građevinski menadžment

Cena: 1417.5 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Industrija:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije