Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Modul Štampaj E-mail

Odgovor za sve probleme savremenog načina života

Friday, 06. November 2009.
ModulJedan od onih koji su u potpunosti u ovoj svetskoj prici o habitatu kao konceptu urbanog naselja, jeste naš arhitekta, Ivica Mlađenović. Ova tema je jedna od njegovih opsesija, u pozitivnom smislu te reči, jer se već dovoljno dugo, skoro tri decenije bavi ovim zasigurno univerzalnim konceptom humanizovanog načina izgradnje objekata i naselja za stanovanje, kome je osnovna odlika da je u saglasnosti sa prirodom i onim što se definiše kao prirodno stanište.

Dakle, sama odrednica prirodnog staništa, da je to prostor u kome određene prirodne vrste zadovoljavaju gotovo sve svoje potrebe, prenet je i primenjen na ovo viđenje stambene celine. Zamolili smo, stoga, arh. Ivicu Mlađenovića da nas uputi bliže u ovaj koncept, gledano i sa stanovišta njegovog arhitektonskog pogleda na ovu temu, ali i uopšte.

Sam projekat je veoma inovativan po sebi, upoređujući ga sa vladajućom praksom izgradnje i koncepcije naselja i stambenih zgrada, kaže arh. Mlađenović u razgovoru za Modul. ,,Sama inovativnost ogleda se u načinu na koji su grupisane arhitektonske strukture, u oblikovanju zelenih atrijuma kao prostora za decu gde se ona mogu bezbrižno da igraju, a odrasli da se odmaraju. Ne postoji direktan kontakt stanovnika ovakvog naselja sa ulicom i uopšte sa saobraćajnicama. Ono sto je posebna odlika ovakvog koncepta naselja i stanovanja jeste da su sami zeleni vrtovi postavljeni na krovovima. Svaki od stanova ima direktan ili posredan pristup svojoj zelenoj bašti, gde se može uzgajati voće, povrće, čak žitarice, mogu se čuvati i domaće životinje (ovce, zečevi...), a ima mesta i za jezerca sa ribicama", kaže Mlađenović.


Projekat i koncept Ekološki habitat predviđen je za urbana područja, gde je zemljište skupo a izgradnja individualnih porodičnih kuća nemoguća. ,,Takođe, koncept je prilagodljiv za svaku zemlju, za sve vrste zajednica, klimatska ili područja uopšte", dodaje nas sagovornik. U sagledavanju osnovnih prednosti u odnosu na uobičajenu stambenu izgradnju, Ivica Mlađenović potencira pre svega korisnost celog prostora, zatim način života svih članova porodice ne samo zbog nekonvencionalnog enterijera stanova, već i van njih, u atrijumima i baštama. ,,Takođe, Ekološki habitat je sustinski različit u načinu na koji se koristi samo gradilište", navodi Mlađenović ovu odliku koja je usmerena kao informacija samim izvođačima radova i investitorima koji brinu i o ovim elementima u izgradnji.


Projekat priznat svuda u svetu, a kod nas...

Zanimljiv je i put prezentovanja projekta koje je arh. Mlađenović napravio prateći ideju Ekološkog habitata. Naime, izgleda da je projekat koji je naš sagovornik prezentovao svuda po svetu imao pozitivne reakcije u smislu nagrada, ali i realizacije tog projekta, osim u našoj sredini. Tako, Ivica Mlađenović navodi primer sa Međunarodnog takmičenja rešenja novih tehnologija za stambena naselja, održanog u Madridu 1988, gde je od nekoliko hiljada podnetih, njegov projekat, pod nazivom ,,Habitat Ecology IM-192", izabran na užu listu sa ostalih stotinjak i objavljen u reprezentativnoj monografiji Međunarodne unije arhitekata iz Pariza, na dve strane. Tadašnja jugoslovenska vlada imala je obavezu da realizuje ovaj projekat u roku od dve godine. Na žalost, politička situacija i raspad Jugoslavije, učinila je ovu realizaciju nemogućom.

 

,,Od 1989. do danas, ja sam sa svoje strane davao nove oblike i smisao konceptu koji se zove Ekologija habitata. Pored naselja sa 192 stana veličina od 66 do 130 m2, uradio sam i varijante takvog naselja sa 32, 64 i 96 stanova. Za potrebe Svetskog kongresa arhitekata, održanom u Čikagu 1993, nakon međunarodnog takmičenja, uradio sam i varijantu naselja pod oznakom IM-32TP, zajedno sa kolegom iz Mađarske, Tiborom Palankaijem", svedoci Mlađenović. U periodu od 1988. do 2000, projekat našeg sagovornika prikazan je na 18 izložbi i konferencija u 14 zemalja. Tako, juna 1997, ovaj projekat je imao prezentaciju i na Međunarodnoj konferenciji ,,Urbana ekologija", u Lajpcigu, u Nemačkoj. Poznati i priznati nemački izdavač ,,Springer" objavio je 1998. ovaj projekat na tri strane u okviru svog izdanja ,,Urbana ekologija". ,,Negde u to vreme, 1997. u Japanu, u Sendaiju, i 1998, u Singapuru, imao sam zadovoljstvo da predstavim Ekološki habitat pod definicijom ,,malog grada budućnosti". Poslednja prezentacija ovog koncepta bila je u Kini, 2000, u novembru, i to u vidu kineskog Ekološkog habitata sa pet blokova i pet atrijuma i ukupno 120 stanova", završava pregled puta po svetu svog projekta, Ivica Mlađenović.


Ekološki habitat rešenje problema otuđenja


,,Ovaj prostor", ističe arh. Mlađenović, ,,omogućava svojim stanarima da žive komfornije, smirenije i da drugačije provode svoje vreme bavljenjem baštovanstvom. Sami atrijumi jesu način rešavanja problema otuđenja toliko uobičajenog za današnja urbana naselja. Konačno, ekološki habitat omogućava uspostavljanje prijateljstava i ljubavi za sve", poentira Ivica Mlađenović u isticanju prednosti Ekološkog habitata, kao koncepta ali i načina stanovanja i života uopšte.

Tekst: Boris Gajić
Modul br. 58
Preporučene knjige:

Odgovornost projektanataOdgovornost projektanata i izvođača za štetu po ugovoru o projektovanju i nadzoru

Cena: 1207.5 dinara
FIDIC Zlatna knjiga - uslovi ugovora za projektovanje, izgradnju i ekploatacijuZlatna knjiga, uslovi ugovora za projektovanje, izgradnju i ekploataciju

Cena: 6186.03 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Modul:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije