Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Časopisi Štampaj E-mail

Opremanje građevinskog zemljišta

Thursday, 16. September 2010.
HausbauU ovom broju časopis „Hausbau“ i Građevinski portal „YU-build“ nastavljaju priču o gradjenju. Pričamo o sledećim bitnim koracima i kako da smanjimo mogućnost greške koja vas može veoma mnogo koštati. Ovog puta govorimo o tome šta je opremanje gradjevinskog zemljišta , koliko košta i da li može jeftinije.

Krenimo od početka...Kada gradimo kuću, novac koji imamo potrebno je da podelimo na tri dela i to ovako izgleda:
1. Potrebno je da kupimo zemljište, odnosno da platimo pravo korišćenja;
2. Potrebno je da izgradimo kuću;
3. Potrebno je da platimo onima koji će nam dovesti put, vodu, kanalizaciju, struju, telefon ... do kuće, da bi u njoj mogli stvarno da živimo.(u prošlom broju smo naveli nekoliko primera koji ukazuju na bitnost upravo ovog dela)

Zaustavićemo se na „tački 3“: kako i koliko plaćamo „opremanje građevinskog zemljišta“ i ostalu infrastrukturu.


ŠTA SE PODRAZUMEVA POD „OPREMANJEM GRADJEVINSKOG ZEMLJIŠTA“?

„Opremanje građevinskog zemljišta“ je ono što naplaćuje lokalna samouprava (grad odnosno opština) zato što je deo infrastrukture dovela do kuće ili bar u njenu blizinu. Ako govorimo o Beogradu, pod tim se podrazumevaju put, vodovod i kanalizacija.

Od lokalne uprave zavisi koliko će to da naplati, ali to zavisi i od lokacije na kojoj gradite i od toga šta gradite. Kako to izgleda u Beogradu?Evo jednog primera:

U ovom gradu postoji 9 „zona“: u „ekstra zonu“, na primer, spadaju Knez Mihailova i Dedinje a u „8. zoni“ se nalaze, među ostalima, Besni Fok i Progar.


CENE SE OBRAČUNAVAJU I NA OSNOVU NAMENE GRADJEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Takođe, postoji i 4 „namene“. Objasnićemo, to su komercijalna, stanovanje, proizvodnja i ostale.

Ukratko, ako gradite tržni centar u Knez Mihailovoj, Gradu Beogradu ćete platiti 71.140 din/m2. A ako gradite školu u Besnom Foku, opremanje zemljišta košta samo 496 din/m2, odnosno gotovo 150 puta manje.Podsetimo, pod površinom se podrazumeva neto građevinska površina merena prema JUS U.C2.100: 2002.

Navedene cene su važile na 01. januar 2010. Za plaćanje posle tog datuma Grad primenjuje „klizanje“, odnosno uvećava ih za rast cena na malo, po zvaničnim statističim podacima.

Gore navedene cene cene važe ako plaćate na 36 mesečnih rata. Ako platite sve odmah, imate pravo na 30% popusta. Kada ima problema sa naplatom, Grad podiže taj popust na 50%.

Pored svega toga, cene mogu biti umanjene ako Grad nije trenutno u mogućnosti da ispuni nešto od svojih obaveza, s tim da će te punu cenu platiti kada Grad ispuni svoje obaveze. Postoji još jedan bitan detalj, a to su „međusporazumi“ po kojima Grad prizna investitoru da je platio deo naknade jer je izgradio deo infrastrukture.

Trebalo bi da znate i da Grad odobrava posebne popuste za legalizaciju objekata i posebno produžene rokove za naplatu.

Sa druge strane, propisi o određivanju veličine naknade, pogotovo tehnički delovi, su prilično komplikovani. Postoje „popusti“ na garaže, podzemne etaže, pomoćne objekte, ... Iskustvo YU Build-a je da treba tražiti obračun od Grada a onda uzeti odgovarajuće pravilnike i odluke i detaljno ih proučiti. Na kraju, treba napraviti sopstvenu računicu. Ako je vaša računica manja od gradske, slobodno krenite u pregovore. Recimo, na jednom veliko gradskom objektu YU Build je investitoru uštedeo oko 30% para, odnosno oko 20 miliona dinara, samo „na olovku“ .

Zvanične propise koji ovo utvrđuju za Grad Beograd možete naći na : http://www.beoland.com/zemljiste/propisi.asp

Do sada je opisano šta i kako morate platiti da bi imali put (ulicu), vodovod i kanalizaciju. Za struju, gas, telefon, daljinsko grejanje, ... se plaća posebno. Treba imati u vidu da ovi ostali priključci nisu obavezni, pa ako želite možete živeti bez gasa, daljinskog grejanja, telefona, struje, ...

Poznato Vam je da struju plaćate vašoj elektrodistribuciji, što je firma u nadležnosti Republike. Plaća se po „instalisanoj snazi“. Telefon se plaća po priključku, Telekomu, što je, za sada, takođe u nadležnosti Republike.

Daljinsko grejanje se plaća odgovarajućem javnom preduzeću koje je u nadležnosti lokalne samouprave. Ovakav priključak se može plaćati po jednom od dva osnova: po kvadraturi grejanog objekta (za manje objekte) ili po snazi grejanja (za veće objekte).

Ukratko, budite svesni da će vas vaš objekat koštati više od cene zemljišta i cene gradnje. Često se dešava da cena opremanja zemljišta bude veća od cene gradnje, pogotovo ako gradite na ekskluzivnoj lokaciji. Takođe, konsultujte nekog stručnog pre nego što potpišete ugovor. To može uštedeti dosta para.


„YU BUILD“- DECENIJSKO ISKUSTVO...

Sve gore navedeno se dešava po pravilima koji su vrlo detaljno definisani odlukama lokalne samouprave i javnih preduzeća. Sa druge strane, u našoj zemlji, kao i za mnoge druge stvari, moguće su sasvim neobične situacije. Navešćemo nekoliko naših „životnih“ iskustava prilikom priključivanja zgrada na infrastrukturu.

Investitor je platio opremanje zemljišta i krenuo u izgradnju, računajući da će put doći do njegove zgrade za godinu ipo dana, kada ona bude završena. Prošlo je više od godinu dana a ulice i dalje nije bilo. Investitor je postao nervozan i počeo je da se raspituje po lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, ali je svo vreme dobijao odgovor da je sve u redu. Na kraju, otprilike kada je i objekat bio završen, saznao je da zbog administrativne greške, ulica koja vodi do njegovog objekta nije ušla u prošlogodišnji plan izgradnje ulica, tako da će morati da čeka još godinu dana na nju. Lokalna samouprava mu je izašla u susret tako što mu je dala upotrebnu dozvolu za njegov objekat, iako nije imao izlaz na ulicu. Šta je ovde investitor pogrešio? Ukratko, ako gradite u Srbiji morate biti svesni da su administrativne greške moguće. Za sve što može ozbiljno uticati na vašu investiciju proverite na vreme da li su svi koji treba da budu zvanično informisani zaista i informisani. Recimo, da je naš investitor na vreme obišao direkciju koja je zadužena za izgradnju ulica, tražio uvid u plan rada za narednu godinu (koji je verovatno postojao i na web sajtu lokalne samouprave i/ili direkcije) i skrenuo pažnju na grešku, to bi bilo na vreme ispravljeno i on bi imao ulicu na vreme.

Investitor rekonstruiše stari objekat koji će sam koristiti još mnogo godina. Ima plan da se prilikom rekonstrukcije priključi i na daljinsko grejanje. Kada mu je stigao obračun koliko za to mora da plati, našao se u problemu, jer nije predvideo toliko para. Pošto nije uspeo da dobije potrebno povećanje kredita, angažovao je konsultanta za grejanje, da bi našao najbolje rešenje u ovoj situaciji. Osoba koja je se razume ovu oblast mu je izračunala da će ga obična kotlarnica koštati dva puta manje nego priključak na daljinsko grejanje a da će ga mazut koštati manje od mesečnog računa koji će mu Toplana isporučivati. Investitor je bio zaprepašćen i počeo dalje da se raspituje za mogućnosti grejanja. Toplana je na njegovo odbijanje da potpiše ugovor odgovorila sa ponudom da njegov objekat uključe u specijalni program EU koji dotira priključenje na daljinsko grejanje i da će ga onda participacija koštati 40% manje.
Na takav predlog Toplane, Investitorov savetnik sračunao da ako se plati 30% više od cene kotlarnice, mogu se umesto kotlarnice postaviti toplotne pumpe. Zbog drugačije tehnologije, one mogu i da hlade i da greju, zahtevaju značajno manje prostora od obične kotlarnice i troše oko 1/6 energije u odnosu na njih. Pošto rade na struju, nema potrebe ni za posebnim rezervoarima za mazut. Kredit za takvo rešenje je lako dobiti, jer dosta banaka koriste posebne donacije EU koje su usmerene u povećanje energetske efikasnosti u Srbiji. Razlika u ceni između cene grejanja na toplotne pumpe i grejanja na mazut je bila tolika, da je potpuno pokrivala veću ratu kredita zbog veće investicije.

I ovog puta ćemo biti uporni u svom stavu, a on je da se o svemu prvo dobro raspitate, da budete strpljivi, jer ćete samo tako uštedeti novac i vreme, a bićete poštedjeni velikih grešaka! I NE ZABORAVITE , uvek napravite i svoju računicu i ne plašite se pregovora, jer svaki servis gradjana postoji upravo zbog vas!

Tekst je preuzet iz časopisa Hausbau.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu posetite
njihov sajt.


Preporučene knjige:

Sistem standarda za građevinski menadžment

Cena: 1417.5 dinara
Analiza arhitektonske forme u stanovanju

Cena: 1890 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Hausbau:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije