Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Časopisi Štampaj E-mail

Inženjerska struka ponovo na ceni

Friday, 03. September 2010.
GrađevinarInženjerska komora Srbije izrasla je u najveću strukovnu organizaciju u zemlji i jednu od najvećih u Evropi. Koliko se IKS promenila od osnivanja i koji su najvažniji pokazatelji njenog rasta i razvoja?
- Inženjerska komora Srbije osnovana Zakonom o planiranju i izgradnji 2003. godine, broji više od 22.000 članova, licenciranih inženjera tehničkih struka i diplomiranih prostornih planera. Od početka njenog osnivanja broj članova je stalno rastao što ukazuje na neophodnost posedovanja licence u svakodnevnom radu.

Omogućili smo našim članovima da se stručno usavršavaju, kroz razne oblike edukacije, kao što su predavanja, kursevi, tribine, posete izložbama, sajmovima u zemlji i inostranstvu. Od kraja 2009. godine, svaki član Komore je osiguran od profesionalne odgovornosti u iznosu do 15.000 Eura, po štetnom događaju, koja važi na rok od godinu dana.
Saradnja sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja je na zavidnom nivou. Zajedničkim snagama trenutno radimo na izradi pravilnika o energetskom sertifikovanju zgrada i pravilnika o uslovima i kriterijumima za fizička i pravna lica koja sprovode energetske preglede i energetsku sertifikaciju zgrada. Uspešnu saradnju potvrđuje i činjenica da nas je Ministarstvo ovlastilo da obavljamo administrativno–stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnih ispita, što je jedan od uslova za sticanje licence. S druge strane, ne treba zanemariti ni dobru saradnju na zajedničkim projektima sa drugim institucijama, organizacijama, tehničkim fakultetima i preduzećima.

Preduslov za ozbiljno bavljenje strukom jeste posedovanje licence . Šta ona znači za inženjere, koliko je trenutno izdato licenci, kako izgleda postupak za njeno dobijanje, a kako za njeno oduzimanje?
- Pristupanjem u članstvo Inženjerske komore Srbije, inženjer dobija licencu i lični pečat, čime postaje odgovorni planer, urbanista, projektant odnosno izvođač radova, a koji mu omogućavaju da profesionalno obavlja poslove iz svoje struke. Takođe, članovi imaju obaveze i odgovornost u smislu poštovanja profesionalnih obaveza i Etičkog kodeksa.
Ukoliko inženjer želi da postane član Komore odnosno da stekne licencu, mora da ispuni određene uslove u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine. To su odgovarajuća stručna sprema i radno iskustvo u struci, kao i položen stručni ispit. Ukupan broj izdatih licenci je 36.255 (144 planera, 1.200 urbanista, 18.701 projektanata i 16.210 izvođača radova), s tim što član Komore može imati jednu ili više licenci.
Ukoliko član Komore ne poštuje Etički kodeks, izdata licenca se rešenjem može oduzeti, a na osnovu konačne i izvršne odluke Suda časti IKS, kojom je u konkretnom slučaju izrečena mera oduzimanja licence, a sve u skladu sa Statutom Komore. Statut Komore predviđa tri mere koje postupajuće sudsko veće može izreći u svakom konkretnom slučaju, u zavisnosti od težine konkretnog slučaja odnosno počinjenog dela. U pitanju su sledeće mere – oduzimanje licence na period od 6 meseci do pet godina, javna opomena sa objavljivanjem u štampi i javna opomena na sednici Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije.

Koji razlozi dovode do pokretanja postupka pred Sudom časti IKS, koliko je takvih postupaka zabeleženo i koje su mere izrečene. Može li se jednom oduzeta licenca vratiti i kako?
- U svim slučajevima gde postoji osnovana sumnja da je lice počinilo povredu profesionalnih standarda i normativa, što je bliže propisano u odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, Pravilniku o uslovima i postupku za izdavanje i oduzimanje licence za odgovornog urbanistu, projektanta, izvođača radova i planera, Statutu i Etičkom kodeksu Inženjerske komore Srbije i drugim opštim i podzakonskim aktima. Od formiranja Suda časti 2005. godine, Tužiocu Komore podneto je 349 prijava.
U 2009. godini, u dva predmeta izrečena je mera – javna opomena sa objavljivanjem u štampi, a u pet izrečena je mera – javna opomena na sednici Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije. Takođe, izrečene su i dve oslobađajuće presude, a u ostalim predmetima je u toku postupak po prigovoru odnosno žalbi. U najvećem broju slučajeva, predmet spora je bio izrađivanje idejnih projekata koji nisu bili u skladu sa izdatim aktima Komore. Vođeni su postupci i izrečene su mere članovima Komore, koji su, protivno Statutu Inženjerske komore Srbije, samostalno izrađivali duplikate pečata i iste stavljali na raspolaganje drugim licima, a u toku postupka je utvrđeno da overavani projekti nisu izrađeni od strane okrivljenih članova Komore. Takođe, oglašavani su krivim i članovi Komore koji nisu poštovali minimalne cene usluga pri učešću na tenderima, a koje su propisane opštim aktom Komore. U toku je drugostepeni postupak u vezi sa slučajem poznatim u javnosti kao “Dubljanska ulica” zbog obrušavanja temeljne jame. Od osnivanja Komore oduzeli smo pet licenci i to projektantu, izvođaču i nadzoru za rušenje u Čuburskoj ulici kao i odgovornom izvođaču radova za rušenje u ulici 27. marta.
U proceduri je i postupak protiv tri člana Komore koji su činili Komisiju za tehnički prijem objekata u vezi sa izgradnjom objekata za investitore Gorana Bregovića i Predraga Peruničića.
Inače, kada istekne period na koji je oduzeta licenca, isto lice podnosi novi zahtev za izdavanje licence.

Pored ovih, u javnosti najčešće prisutnih pitanja, značajan deo aktivnosti Komore posvećen je stručnim temama i profesionalnom usavršavanju. Možete li nam reći nešto više o oblastima i temama kojima se trenutno bavite, kao i međunarodnoj saradnji koju ostvarujete?
- Jedan od prioritetnih ciljeva Komore jeste unapređenje struke kroz profesionalno usavršavanje naših članova. S tim u vezi, moram da pomenem Program permanentnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije, koji postoji od 2005. godine. Taj program godišnje pohađa više od 1500 članova. S obzirom da Komora okuplja inženjere raznih struka – građevince, arhitekte, elektroinženjere, mašince, saobraćajce, planere i inženjere ostalih tehničkih struka, trudimo se da kroz organizovanje, kao što sam rekao, raznih oblika edukacije, pokrijemo potrebe svih inženjera, u smislu sticanja dodatnog znanja. Pratimo savremene trendove vezane za struku, tako da bih izdvojio neke od aktuelnih oblasti kojima se bavimo, a to su energetska efikasnost, Evrokodovi. Planiramo da uvedemo i licencu koju do sada nismo imali, a značajna je. Radi se o licencama za energetsku efikasnost, pošto će svaki objekat u narednom periodu morati da ima sertifikat o energetskoj efikasnosti, kao što to rade razvijene zemlje.
Poznato je da smo član Evropskog saveta inženjerskih komora od 2005. godine. Od početka osnivanja naše Komore uspostavili smo saradnju sa inženjerskim komorama u okruženju. Ta saradnja se, najviše, ogleda kroz razmenu stečenih iskustava, učešće u projektima globalnog obrazovanja i povezivanju inženjera.

Ceo intervju pročitajte na sajtu časopisa Građevinar.


Preporučene knjige:

MKE modeliranje u analizi konstrukcija

Cena: 1575 dinara
Staklo i konstruktivna primena u arhitekturi

Cena: 2310 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinar:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije