Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Arhitektura Štampaj E-mail

Most preko Ade biće jedinstven u svetu

Friday, 01. October 2010.
ArhitekturaSvaki novi most deo je simbolike grada, deo koji je dopunio galeriju gradskih ikona na čijem čelu stoji Kalemegdanska tvrđava. Činjenica da je reč o izgradnji najvećeg mosta tog tipa u Evropi, i to u Beogradu, metropoli sa poznatom i vrednom mostograditeljskom baštinom, bila je za nas značajna pohvala. Sa svojim jedinstvenim kontrukcijskim i arhitektonskim rešenjem nema do sada nijednog takvog u svetu - pričaju za »Blic« konstruktor Viktor Markelj i arhitekta Peter Gabrijelčič, idejni tvorci novog mosta preko Ade Ciganlije.


Konstruktor Viktor Markelj iz Maribora i arhitekta Peter Gabrijelčič, dugogodišnji dekan Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, zajedno su ostvarili prvonagrađeni projekat za novi most preko Save na Adi Ciganliji.


- Sa punim pravom možemo reći da je istorija Beograda, istorija beogradskih mostova. Svaki period se, na svoj način, mostom upisivao u istoriju grada. Svaki novi most je bio dostignuće i odraz svog vremena. Svaki novi most je postao deo simbolike grada, deo koji je dopunio galeriju gradskih ikona na čijem čelu stoji Kalemegdanska tvrđava. Beograd nikada nije pristajao na polovična rešenja. Zato nije slučajno da su u prošlosti bili izgrađeni mnogobrojni objekti koji su svojim kvalitetom, inovativnošću i drskošću privukli veliku pažnju domaće i strane stručne javnosti pa je i novi most odraz onog što su u ovom, današnjem trenutku, grad i struka sposobni da ponude i učine - objašnjava Gabrijelčič.

Prema rečima Viktora Markelja, međunarodni konkurs za novi most tražio je smelo konstruktorsko i funkcionalno rešenje, ali i prepoznatljivu arhitektonsku formu koja bi trebalo da postane nova ikona Beograda.

- Kod tako velikih i ozbiljnih konstrukcija nema puno izbora u smislu slobodnog dizajna. Posebno kad je reč o velikim mostovima sa visokim pilonima gde već ima nekoliko poznatih arhetipskih rešenja. Poznat je Normandi most u Francuskoj, sa stubom u obliku slova A ili Stone Cuters u Kini koji ima stub u obliku visokog dimnjaka. Zato smo bili svesni, da je moguće predložiti nov prepoznatljiv oblik samo na osnovu novog inventivnog konstrukcijskog rešenja. Tako smo na kraju došli do oblika uskog »A« pilona, koji je kasnije dobio i idealni ahitekonski oblik vitke šiljaste kupe - objašnjava Markelj.

Briga za pešake je veoma izražena u novom projektu mosta preko Ade. Problem dugih i monotonih prelazaka preko mosta, rešen je podelom mosta na više prostornih sekvenci.

- U našem projektu pilon deli most na dve prostorne sekvence, „ovde i tamo”, koje prividno skraćuju dužinu puta preko mosta i istovremeno određuje visinu elemenata na mostu. U njegovoj blizini svi elementi mosta, a takođe i ljudi i vozila, dobijaju svoju prostornu dimenziju. Kosi kablovi postavljeni u dve ravni, strmo se dižu prema vrhu pilona utičući na dinamičano prepletanje dve vrste geometija u prostoru. Na mostu će tako biti ostvarena atmosfera „katedrale” - ističe arhitekta Gabrijelčič.

Pilon mosta, koji će biti visok 200 metara, predstavlja pravo osveženje za arhitektonsku sliku grada i teži ka tome da postane novi simbol prestonice.

- Nadgradnja pilona je izvedena u obliku lake metalne konstrukcije sa lakom fasadnom opnom; zahvaljujući tome, može imati isključivo simboličku ulogu ili pak može vršiti neku drugu funkciju. Može da bude osvetljena kao diskretno svetleće telo, vršeći ulogu urbanog svetionika ili pak postati važna orijentaciona tačka u noćnom životu grada. Takođe, moguće je u šiljatom vrhu postaviti različite telekomunikacione ili hidrometerološke uređaje. Visoki pilon, koji deluje kao skulptura u pejzažu, označava mesto gde se nalazi Ada i istovremeno upozorava vozače, još izdaleka, da je u blizini reka, pa ga s toga možemo posmatrati i kao značajan geografski orije-ntir - dodaje Gabrijelčič.

Viktor Markelj i Peter Gabrijelčič učestvovali su u konkursu za pristupne saobraćajnice i dobili jednoglasno najvišu nagradu.

Boris Vuković | Foto: N. Marković
Izvor:
Blic


Pratite YU Build vesti
Preporučene knjige:

Crvena knjiga deo II - Smernice za pripremu posebnih uslova

Cena: 2286.14 dinara
Vizuelni rečnik arhitekture

Cena: 2323.65 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Arhitektura:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije