Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Građevinarstvo Štampaj E-mail

Kako najlakše izvesti pregradne zidove i koliko to košta

Thursday, 14. October 2010.
GrađevinarstvoPrilikom adaptacije stana, najviše vremena, buke i muke troši se za uklanjanje postojećih zidova i pravljenje novih. Kako ove „prljave“ radove zaobići i brzo dobiti nove zidove? Da bi se skratilo vreme izvođenja (u odnosu na klasičan sistem gradnje: zidanje opekom i malterisanje) arhitekte sve češće koriste pregradne gipsane zidove u enterijeru. Na našem tržištu najpopularniji jesu proizvodi kompanije Rigips.
Pomoću gipskartonskih ploča mogu se lako izvesti razni oblici zidova kao i danas veoma popularne niše. Evo primera u kojima su upravo gipskartonski zidovi iskorišćeni kao glavni elementi uređenja enterijera:

Razbijanje predrasuda o (ne)kvalitetu pregradnih zidova
Najveća zabluda danas kod većine neupućenih ljudi jeste da se kroz gipsane zidove prenosi zvuk ili da ne može da se okači slika ili neki drugi teži element. Potpuno pogrešno razmišljanje! Kao prvo, ukoliko se pregradni zidovi dobro izvedu mogu da nose i teže viseće elemente kao što su police, masivna ogledala i slično. Što se tiče prenošenje buke, zvučna izolacija kod ovakvih rešenja je jako dobra (od 45 dB do 69 dB) i zavisi od potkonstrukcije i slojeva ploča.

Debljine pregradnih gipsanih zidova
Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gipskartonskih ploča. Gradnja.rs savetuje upotrebu dva sloja gipskartonskih ploča i dvostruku podkonstrukcu na zidovima sa većim opterećenjem. Tako ćete dobiti zid debljine 12 cm (7,5 cm konstrukcije + 5 cm ploča) što odgovara debljine zida od opeke. Ukoliko stavite jednu po jedan sloj ploče, debljina zida će iznositi 10 cm. (7,5 cm konstrukcije + 2,5 cm ploča)

Kako napraviti pregradni zid Rigips u 10 koraka:

1. Tačno izmerite i na podlozi obeležite poziciju zida. Zid može biti montiran na svaku podlogu: cementnu košuljicu ili na parket.

Savet 1: Ukoliko zid postavljate direktno na završnu podlogu (parket), na spoj između zida i poda kao i zida i tavanice nalepite traku za zvučnu izolaciju jer je ovo osetljivo mesto zvučne izolacije. Ulogu apsorbera će izvršiti i sloj akrila na ovim dužinama jer se na taj način sprečava prenos zvuka na tavanicu i pod koji generalno najviše prenose zvuk.

2. Postavite profile na pod i plafon u pravcu zida, učvrstite ih uz pomoć šrafova sa plastičnim tiplom

3. Na razmaku od 60 cm postavite vertikalne profile maksimalne visine 260 cm, širine 7,5 cm.

Savet 2: Vertikalne profile isecite par milimetara kraće od visine između nosača na podu i plafonu da bi se omogućilo ugibanje betonske tavanice.
Savet 3: Ukoliko planirate veća opterećenja na novom zidu, preporučujemo gušće postavljanje profila – npr. na 30 cm

4. Formirajte profilima novoprojektovane otvore (vrata).

Savet 4: Ukoliko je šitina vrata preko 90 cm ili težina novih vrata preko 25 kg, štokovi za vrata dodatno ojačajte profilima od 2 mm.

5. Isecite i postavite gips kartonske ploče na formirane nosače zida.

Savet 5: Ploče se kupuju u dimenziji 2.600 x 1.200 x 12,5 mm i veoma se lako seku uz pomoć skalpela. Ostatke ne bacajte već ih iskoristite ukrajanjem na manjim površinama.

6. Sprovedite potrebne instalacije.

Savet 6: Za elektroinstalacije treba koristiti Rigips dozne prilagođene montaži za gipskartonske ploče

7. U prostor između profila postavite termoizoaciju (mineralnu vunu).

Savet 7: Preporučujemo upotrebu deblje mineralne vune koja bi se nabila između profila kako bi bila što bolja izolacija

8. Zatvarate zid slojem ploča sa druge strane

Savet 8: Predlažemo upotrebu duplih ploča sa obe strane zida.

9. Nakon formiranja zida počinje bandažiranje što predstavlja ispunu spojeva između dve gips ploče.

Savet 9: Bandažiranje se vrši u najmanje dva sloja (preporučljivo je i u tri) gde se u drugom sloju postavlja bandaž-mrežica koja ne dozvoljava nastanak mikro pukotina na spojevima ploča. Ukoliko se bandažiranje ne uradi na dobar način postoji mogućnost pucanja glet mase na ovom mestu.

10. Nakon bandažiranje sledi gledovanje, farbanje i zid je gotov!


Treba znati!


Ukoliko pravite zid u prostoriji u kojoj je moguća pojava vlage (npr. zid kuhinje) obavezno koristite voodotporne ploče. Lako ćete ih prepoznati jer su ove ploče zelene dok su vatrootporne ploče crvene boje.

Polukružni zidovi, poluprečnika od 60 cm, se izvode sa savitljivim pločama i savijenom potkonstrukcijom koje Rigips takođe ima u svojoj ponudi.

Cena izvođenja
Izvođenje metra kvadratnog ravnog jednostrukog gipsanog zida koštaće vas oko 16 evra gde je u cenu uračunat i materijal i izvođenje, dok cena zida sa po dve ploče na obe strane iznosi oko 22 evra po metru kvadratnom . Izvođenje niša se dodatno naplaćuje – u proseku oko 10 evra po metru dužnom.

Izvor: Gradnja


Pratite YU Build vestiPreporučene knjige:

Sistem standarda za građevinski menadžment

Cena: 1417.5 dinara
Sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom

Cena: 262.5 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinarstvo:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije