Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Građevinarstvo Štampaj E-mail

Blokada Koridora 10 košta državu

Wednesday, 29. September 2010.
GrađevinarstvoZastoj izgradnje dela obilaznice oko Dimitrovgrada, na Koridoru 10, mogao bi da košta Srbiju više od 20.000 evra dnevno. Kako je saopštilo preduzeće "Koridor 10", zastoj je nastao zbog bokade radova koju sprovode pojedini vlasnici čije zemljište podleže eksproprijaciji.

Izgradnja se već nekoliko dana ne odvija po planu i izvođač radova može da traži da mu se isplati naknada za svaki dan angažovanja radne snage i mehanizacije tokom blokade, navedeno je u saopštenju.

Na trasi obilaznice oko Dimitrovgrada, 15 vlasnika zemljišta se nije složilo sa ponuđenom naknadom, zbog čega je postupak prosledjen nadležnom sudu.

U procesu pripreme zemljišta za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada, kako je navedeno, sproveden je i u celosti okončan postupak eksproprijacije na 8,7 kilometara trase, što je obuhvatilo donošenje 275 rešenja o eksproprijaciji, čime su obuhvaćene sve katastarske parcele na tom potezu.

Posle donošenja rešenja o eksproprijaciji započeti su postupci sporazumnog utvrđivanja naknade.

Prema proceni nadležne Poreske uprave, iznos naknade ponuđene vlasnicima bio je u rasponu od 280 do 360 dinara za kvadratni metar. Ponuđeni iznos Puteva Srbije prihvatio je 241 vlasnik, a naknada je već isplaćena u potpunosti.

Tržišna vrednost kao osnov za određivanje naknade određena je Zakonom o eksproprijaciji, a cena je različita, u zavisnosti od područja Srbije kroz koje koridor prolazi.

Na severu Srbije je cena otkupa zemljišta od 63 do 65 dinara po kvadratnom metru, u Beloj Palanci od 220 do 550 dinara, u Vranju od 650 do 750, u Pirotu od 200 do 480 dinara...

"Većina rešenih slučajeva eksproprijacije - više od 95 odsto - ukazuje na pravičnost procenjene naknade, a za protekle dve godine, od septembra 2008. kada je pokrenuta prva eksproprijacija na deonici od Preševa do makedonske granice, do sada je doneto oko 5.000 pravosnažnih rešenja", navedeno je u saopštenju.

Putevi Srbije su isplatili sporazumnu naknadu za više od 4.000 pojedinačnih predmeta.
Eksproprijacija se istovremeno obavlja u više od 30 opština i gradova u Srbiji i ubrzano se privodi kraju tamo gde još završena.

Izvor: B92


Pratite YU Build vestiPreporučene knjige:

Crvena knjiga, Uslovi ugovora za gra?evinske radove, izdanje iz 1999 godine, Conditions of contract for constructionCrvena knjiga, Uslovi ugovora za građevinske radove

Cena: 4437.8 dinara
Žuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove, izdanje iz 1987 godine, Conditions of contract for electrical and mechanical worksŽuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove

Cena: 4437.8 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinarstvo:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije