Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Emblema Štampaj E-mail

Emblema 38

Thursday, 30. September 2010.
EmblemaTridesetosma emisija „Emblema" nudi nove teme koje smo pripremili da pogledate:
  • Vodeći arhitekt Frank Gehry dizajnirao Fisher centar
  • Cvet Jasmin
  • Crvena boja u enterijerima
  • Dekoracije plafona
  • Zeleni ekološki krovovi
  • Emblemin kutak "Krpice, konci i ručni radovi"

Frank Gehry
Vodeći arhitekt Frank Gehry dizajnirao je Fisher centar za scenske umetnosti. Za spoljašnji izgled zgrade, Frank je izabrao ploče od nerđajućeg čelika, metalnu konstrukciju i beton, tako zgrada održava svetlost i boje pastoralnih pejzaža. Neobičan oblik Fišer je izrastao iz centra za dizajn enterijera u dva pozorišta. Nadstrešnice su napravljene od brežuljkastog nerđajućeg čelika. Nadstrešnice stvaraju skulpturalni oblik i daju posebnost tom objektu. Fisher centar za scenske umetnosti nudi arhitektonski smelo i dinamično okruženje za inovativne umetničke prezentacije. Fisher centar daje publici sa svetske scene kompleks koji nadahnjuje umetnike provokativnim nastupima orkestralnih izvođenja. Svojim razmerama i jednostavnošću omogućuje povezivanje izvođača sa publikom.

Cvet Jasmin
Klasičan Jasmin sa sjajnim karakteristikama ima dug period cvetanja, prijatan miris, lak je i jednostavan za održavanje. Jasmin azoricium raste kao lijana ima tanke i lako savitljive grane na kojima se nalaze listovi grupisani po tri na svakoj lisnoj dršci. Srednji list je najveći (dužine oko 5 cm i širine 3.5 cm) ujedno i najistureniji, dva bočna su manja (dužine 3.5 cm i širine 2 cm). Cvet je bele boje (veličine u prečniku oko 2 - 2.5 cm) opojno prijatno sladunjavog mirisa. Cveta u periodu od juna (ili ranije ako su povoljni uslovi) do oktobra ukoliko se u zimskom periodu unese u prostor koji mu odgovara, cvetanje se produžava. Preporučujemo cvet Jasmin jer je dug period cvetanja i prijatnog je mirisa. Jasmin azoricum je biljka kojoj odgovara stanište koje je u letnjem periodu izloženo direktnim suncem, mada dobro uspeva i u polusenci. U zimskom periodu ga treba uneti u prostoriju sa više svetla može i svežiju (treba voditi računa da nije u prostoru sa naglašeno suvim vazduhom, a prija mu orošavanje). Zemljište odgovarajuće za ovaj Jasmin je blago kiselo ili neutralno( Ph 6-7). Presađivanje bi bilo dobro obaviti u proleće za dva do tri broja veću saksiju. Odgovara mu vlaga u vazduhu tako da je orošavanje preko lista poželjno. Prehrana putem zalivanja za cvetnice dovoljna je u periodu od 7 dana, a folijarno ( preko lista) prehranjivati mikroelementima (gvožđe, bakar).

Crvena boja u enterijeru
Crvena boja deluje toplo i podsticajno, jača samopouzdanje, senzualnost i strast i uvek se ističe među drugim bojama. Kao i većina trendova u uređenju enterijera, crvena je sa modnih pista ušla u naše domove i stavila u drugi plan donedavno dominantne neutralne tonove. Oduvek je bila miljenica dizajnera koji su u njoj nalazili inspiraciju za svoja remek-dela. Feng šui, takođe, preporučuje crvenu boju ulaznih vrata, naročito ako želite da obezbedite poslovni uspeh, materijalnu stabilnost i poverenje. To je boja koja asocira na energiju, želju i ljubav. Emocionalno je najsnažnija od svih boja. Crvena je dominantna boja, koja približava predmete i zidove. Zahvaljujući svom intenzitetu odvlači pažnju i neretko postaje centralna tačka u prostoriji. Kada je reč o dekorisanju crvenom-manje je uvek više, pa nastojte da budete umereni. Najčešće se koristi kao akcenat, a prostor može učiniti jedinstvenim i neuporedivim. Sofe, prostirke, jastučići, zavese, rasveta, dekorativni predmeti ili neki drugi ukrasni detalj vratiće energiju u vaš dom. Zidovi u crvenoj boji najbolje će izgledati ako obojimo samo jedan deo zida, ako je prostorija svetla i prostrana crveni akcenti upotpuniće atmosferu u kombinaciji sa belim nameštajem. Ako volite ovu boju, ali ne i njen intenzitet, možete se odlučiti za neku od "zemljanih" nijansi crvene. Crvena ruža, po mišljenju mnogih, najlepši od svih cvetova, simbol je ljubavi. Zato samo hrabro, dozvolite crvenoj da vas zavede!

Dekoracije plafona
Pri uređenju stana puno vremena se posvećuje odabiru boja i materijala za zidove i podove, a malu pažnju posvećujemo plafonima. Svi uglavnom plafone kreče u belu boju iako je bela popularna zbog svoje neutralnosti i nije baš najbolji izbor za plafone. Krečenje plafona u nekoj drugoj boji, soba će dobiti neku drugu dimenziju i sjaj. Koristeći tople boje sobu ćete učiniti otvorenijom, slobodnijom i svežijom. Nebesko plava uneće prostranost u vašu sobu. Ukoliko plafon želite učinite nižim okrečite ga tamnijom bojom. Plafoni su jedan od osnovnih činilaca treće dimenzije prostora, gde opet imamo širok dijapazon mogućnosti za intervencije radi postizanja željenog efekta. Uvođenjem spuštenih plafona, a ukombinaciji sa mnogobrojnim mogućnostima osvetljenja, dolazimo do bezbrojnih varijanti koje na pravi način uokviruju naš enterijer. Ukoliko je prostorija tamnije boje, plafonu dajte visoki sjaj koji će naglasiti svetlost u sobi. Na malim mestima kao što je hodnik, na plafone možete postaviti ogledalo ili više ukrasnih rasvetnih tela. Na plafone možete postaviti grede, koje će prostoriji dati rustičan izgled i toplinu doma. Danas su u trendu ukrasni paneli za plafone raznih boja, materijala i tekstura.
Sve više su moderne i fototapete za plafone koje u prostoriju unose deo neba i prirode. Limeni plafoni izrađuju se od raznih materijala:bronze, bakra, hroma, ali imitacije su mnogo jeftinije. Ploče su lagane i lake za postavljanje na plafon. Plafoni ne trebaju biti jednolični i dosadni, iskoristite ih da bi naglasili dekoraciju prostorije. Nešto što će privlačiti poglede sigurno su dekoracije na plafonu, a prostorija će dobiti poseban pečat elegancije i posebnosti.
Vitraži na plafonu su česte dekoracije u domovima gde odiše umetnička duša....Ukoliko želite da ukrasite vaš plafon i napravite veliku promenu u svom prostoru pravo mesto gde imate veliki izbor ukrasnih dekoracija za plafone je kompanija YumCommerce:

Zeleni ekološki krovovi
Da li ste nekada zamišljali da na vašem krovu posadite travu ili cveće... zamislite kako bi izgledalo da su svi krovovi baš ovakvi. Ovo i nije neka novost, jer još od davnina su ljudi u nekim krajevima sveta na krovove sadili travu i razne biljke kako bi obezbedili bolju izolaciju krova od svih vremenskih uslova. Danas je tehnologija uznapredovala te su otvorene čitave institucije za postavljanje zelenih krovova. Za postavljanje nije potrebno ojačavanje konstrukcije. Zeleni krov se sastoji od 2-3 centimetara sloja zemlje, filtera za vodu i drenažnog sloja koji se postavlja na krovne hidroizolacione membrane. Ako su krovovi previše nagnuti koriste se specijalne pregrade u koje se sade biljke, a koje bi sprečile eroziju zemljišta. Mnoge biljke su pogodne za zelene krovove, ali se najčešće koriste razne trave, mahovina i sukulenti, sve naravno zavisi od podneblja i vremenskih uslova. Ove biljke se brzo razmnožavaju i prekrivaju krovne površine, sprečavaju eroziju zemljišta, zadržava kišnicu i pružaju dobru izolaciju. Zeleni krovovi se u budućnosti planiraju za ozelenjavanje krovova industrijskih i poslovnih zgrada. Lep izgled biljnih različitosti na krovu i dobra izolacija doprineće uštedi energije, zaštiti životne sredine, estetskom izgledu objekta i boljem kvalitetu vazduha. Probajte ukrasiti krov vaše garaže ili terase, za početak i to je nešto. Na našim prostorima ovaj stil i način ukrašavanja krovova još nije zaživeo. Verujemo dok gledate ove snimke da će vas ova tema zainteresovati i da ćete svom kućnom ljubimcu napraviti ekološki zeleni krov ili kućicu za ptice. Nemate vremena ni mesta za biljke, pokušajte nešo ovako, jednostavno je za održavanje, a lepo izgleda.(slika biljke na zidu kao slika). Naravno ako se odlučite i napravite svoj zeleni krov, obavezno nam pošaljite fotografije koje ćemo objaviti, možda na taj način svojom idejom pomognete drugima.

Emblemin kutak "Krpice, konci i ručni radovi"
Vaša omiljena emisija Emblema je za vas pripremila novi kutak. Za danas predlažemo da pogledate reportažu kroz koju možete dobiti ideju kako da od krpica, vunice i konca napravite nešto neobično. Sigurno imate u ormanu iznošene majice i džempere, komade raznih vunica i konca u bojama. Od starih majica isečete šire trake, što veselije boje to bolje. Zatim tkaninu urolate i namotavate konac od početka do kraja tkanine. Vaš izbor je koju ćete boje konca i tkanine koristiti. Kad napravite dovoljno komada ovih krpenih štapića možete početi sa spajanjem. Iglom i koncem sastavljamo krpene štapiće, opet naglašavamo boju konca sami izaberite. Da bi napravili ovu predivnu torbu, treba nam parče debljeg matrijala željenog oblika na koji ćemo prišivati krpene štapiće i oblikovati torbu. Kad ste sastavili torbu, ručku možete napraviti od drveta ili od istih krpenih štapića a dužinu drške određujete po želji. Od ovih krpenih štapića možete napraviti razne dekorativne predmete. Od krpica i krpenih štapića možete napraviti dekorativnu tapiseriju, nadstoljnjak, sliku ili nešto drugo

Predlažemo našim vernim gledateljkama, da u emisiji Emblema predstave svoje ručne radove koje već imaju urađene. Ako imate ideju kako napraviti neobičan ručni rad, zavesu, stolnjak, podmetač ili nešto drugo i sa njime ukrasiti prostor obavezno nam se javite. Fotografije većeg formata ili video snimke možete nam slati na adresu koju možete pročitati u doljnjem delu ekrana. Svakako nas kontaktirajte jer možda vas posetimo i snimimo odličnu reportažu. Ako imate i vi neku novu i zanimljivu ideju pišite nam, a mi ćemo se protruditi da je prikažemo u Emblemi. Sve navedene naslove ovog teksta možete pogledati kao reportaže u ovoj emisiji Emblema!


Pratite YU Build vesti
Preporučene knjige:

Crvena knjiga, Uslovi ugovora za gra?evinske radove, izdanje iz 1999 godine, Conditions of contract for constructionCrvena knjiga, Uslovi ugovora za građevinske radove

Cena: 4437.8 dinara
Žuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove, izdanje iz 1987 godine, Conditions of contract for electrical and mechanical worksŽuta knjiga, Uslovi ugovora za elektro i mašinske radove

Cena: 4437.8 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Emblema:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije