Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


TV Štampaj E-mail

Emblema 37

Tuesday, 21. September 2010.
EmblemaVaša omiljena emisija Emblema spremila je za vas nove teme:
  • Kuća Budućnosti - Matti Suuronen
  • Cvet Zamija-Zamioculcas zamiifolia
  • Zelena boja u enterijeru
  • Oscar Niemeyer
  • Priča o ključevima

Kuća Budućnosti - Matti Suuronen

Poznati finski dizajner Mati Suronen dizajnirao je 1968 godine svoju prvu futurističku kuću u obliku letećeg tanjira. Na početku je ova kuća služila kao ski kabina za odmor. Ovakvi oblici bili su naročito popularni šezdesetih i sedamdesetih godina. Izrađene su od fiberglasa, ojačanom plastikom u retro futurističkom stilu. Opremljene su i osposobljene za osam osoba i izuzetno su lako prenosive. Ove neobične kuće se vrlo lako prenose helikopterom na željena mesta. Cilj projekta ovog dizajnera bio je olakšati ljudima kupovinu kuće sa što manjim finansijskim sredstvima. Plan je bio napraviti čitava naselja sa ovim jeftinim a neobičnim kućama. Takođe čitava ta naselja mogu se vrlo lako preneti na drugu potrebnu lokaciju. Na žalost, kriza iz 1973 godine zbog naglog rasta cene nafte, pokvarili su planove ovog dizajnera. Proizvodni troškovi i cena plastike poremetili su prvobitnu ideju da sam proizvod bude profitabilan i povoljan za kupovinu. Napravljeno je samo 96 ovakvih kuća, 48 u Finskoj, a 48 u drugim zemljama. Kuća budućnosti veličanstveno izgleda gde god da se postavi.

Cvet Zamija-Zamioculcas zamiifolia
Biljka sjajnih elipsastih listova, poreklom iz tropske Afrike, spada u "novije" biljke koje se ne nalaze dugo na našem tržištu. Zamifolia je sukulentna biljka, a ime je dobila zbog sličnosti sa rodom Zamia jedinom vrstom u svom rodu. Radi se o biljci visine oko metar koja ima više izdanaka u obljiku stabljika na kojima se nalaze parovi sjajnih, glatkih i čvrstih zelenih listova. U zemlji se nalazi takozvani rhizom, gomoljasti deo u koji biljka skladišti rezerve vode.Biljka cveta u periodu od sredine leta do rane jeseni neobičnim cvetom (pomalo nalik na cvet kale), a koji bude pri dnu stabljike.Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje, ako dođe do gutanja nekog dijela biljke. Zamiifolia je biljka koja se uzgaja kao sobna, ali podnosi i uzgoj izvan kuće. Ne zahteva posebnu mešavinu zemlje kao ostali sukulenti, uspeva i u supstratu sa više humusa.Veličina saksije se ne menja dok biljka u potpunosti ne napuni staru rizomima, odnosno stabljikama. Ova biljka voli radije manje nego više svetlosti. Najpogodnije je svetlo mesto, ali blago zasenjeno, nikako ne direktno sunce. Ukoliko je na svetlijem mestu, listovi gube svoju tamno zelenu boju, ali to ne smeta razvoju biljke.Minimalna temperatura koju ova biljka podnosi je 15°, a najlepše napreduje na temperaturama od 18-24 stepena. Ukoliko se nalazi na toplijem mestu, može doći do povećanja stvaranja novih lisnatih izdanaka i traži povremeno orošavanje. Nikako je ne smemo previše zalivati jer od viška vode njen rizom lako trune i listovi žute. Tada treba obavezno prestati za zalivanjem barem na mesec dana i ukloniti žute listove. Recimo da je pri sobnoj temepraturi dovoljno jedno obilno zalivanje u mesec dana. Osim na višak vode, biljka nije posebno osetljiva na biljne nametnike. Zamioculcas zamiifolia se najbolje razmnožava odvajanjem stabljika pri čemu se odvojeni deo malo zasuši kako prilikom zalivanja ne bi zatrulio i posebno zasadi. Može se razmnožavati i iz listova tako što se list stavi u vlažni supstrat i održava vlažnim pri čemu će se list ubrzo osušiti, a u zemlji će se zametnuti mali rizom iz kojeg će poterati nova biljčica. Proces je dugotrajan, čak i po nekoliko meseci i dobro ga je ubrzati prekrivanjem vaze na primer prozirnim najlonom kako bi se zadržala vlaga, koja pospešuje stvaranje rizoma. Zamofilija je veoma dekorativna i zahvalna za održavanje pa je često možemo videti u mnogim domovima.

Zelena boja u enterijeru
Zelena je boja relaksacije, odmora, svežine i elegancije. Asocira na prirodu i zbog toga unosi mir i harmoniju u prostor. Pogodna je za sve prostorije kojima je potrebna mirna nota. Zelena je u centru spektra i ta činjenica je važnija nego što većina ljudi misli. Kada naše okruženje sadrži mnogo zelene, to u nama izaziva osećaj sigurnosti, jer je povezujemo sa prirodom. Primena intenzivnijih nijansi moraju biti usklađene kako bi bili prijatni za oko. Preporučljivo je obojiti samo jednu stranu zida intenzivnom bojom, na primer deo ili celi zid dnevnog boravka na kojem se nalazi tv sa komodom i policama. U ovakvom slučaju, ovo postaje apsolutno dominantni deo enterijera, koji se na određeni način doživljava kao velika slika sa kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima nameštaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastučića, rasvete ili dekorativnih predmeta, mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi prostora moraju obavezno biti u nežnim i smirujućim bojama. Čiste zelene boje uz zelenu boju limete vrlo su osvežavajuće i često se koriste u opremanju kupatila. Uvek je bolje odabrati svetlije nijanse jer tamnijim bojama postiže se drugačiji efekt.Temeljna elegancija bledozelena izvrsno se uklapa sa neutralnim i blagim tonovima, kao što je bela. Ovaj tip uređenja stvara zaigranu i sunčanu atmosferu. Naglasak je, pre svega, na uređenju prostorije. U dnevnom boravku na primer zavese u boji dopunjene jastučićima na sofi, koja će sama biti presvučena tamnozelenim materijalom, dodaće malo intenzivne boje. Beli drveni nameštaj dodatno će naglasiti lakoću i eleganciju prostora. Zelena boja neiscrpno je nadahnuće dizajnerima, od sveže zelenih komada nameštaja čije boje blago podsećaju na lišće i drveće, do popularnog predimenzioniranog kopiranja motiva iz prirode na fototapetama ili na zidnim nalepnicama, koje se izvrsno slažu sa svim stilovima enterijera. Biljnim motivima pršti posteljina, zavese, jastučići, dekorativni detalji. Zelena boja lako nalazi svoje mesto u svakoj prostoriji i iznenađujuće efektno kombinuje se sa drugim (ne) bojama, naročito u neobičnim detaljima!

Oscar Niemeyer
Oskar Niemejer je brazilski arhitekt koji se specijalizovao za međunarodnu modernu arhitekturu. On je pionir u istraživanju formalnih mogućnosti armiranog betona isključivo za njihov estetski efekat. Njegove zgrade se često odlikuju prostranošću, mešanjem volumena i praznog prostora za stvaranje nekonvencionalnih obrazaca. Hvaljen je ali i kritikovan zbog projekta "Spomenik vajaru". Smatraju ga jednim od najvećih arhitekata svoje generacije. Njegovi radovi su javni objekti projektovani za grad Brazilija, te objekti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Često je govorio "To nije pravi ugao koji me privlači, niti prave linije, niti tvrde i nesavitljive, ono što me privlači je slobodna i senzaulna krivulja koju ne mogu pronaću u planinama moje zemlje, u sinusoidama koje obavijaju reke u telu voljene žene. Oskar Niemejer i guverner Benedito grada Minas Gerais želeli su razviti novo predgrađe na severu grada Pampulha, koji će kasnije biti poznat kao "Pampulha kompleks". Brazil je prvi na popisu modernih spomenika koje je projektovao ovaj arhitekta. Objekat je završen 1943 i izazvao velike kontroverze. Projekat kompleksa Pampulha je dobio međunarodno priznanje na izložbi u Njujorku u Muzeju moderne umetnosti MOMA. Konzervativne crkvene vlasti odbile su da osvešte crkvu Svetog Franje Asiškog do 1959 delom zbog svog neobičnog oblika, delom zbog murala oltara koji je oslikao Kandido Portinari. Niemejer je za projekat Pampulha govorio kako mu je ponudio priliku i da je to bio izazov monotonije savremene arhitekture. U Brazilu je 1951 godine projektovao Sao Paulo Ibirapuera Park za proslavu 400. godišnjice grada, zgradu Kopan apartman je stvarao od 1953 do1966, a JK zgradu u Belo Horizonte 1951 godine. 1953 je sagradio svoju kuću u Rio de Žaneiru. Brojni su projekti koje je dizajnirao Kanoas, Luksuzne zgrade u Belo Horizonteu. U razmaku od nekoliko meseci, Niemejer je dizajnirao veliki broj stambenih, poslovnih i vladinih zgrada. Među njima su bili rezidencija predsednika Palcio Alvorada, nacionalni kongres u Brazilu, Katedrala Brazilia hiperboloid strukture, razna ministarstva i stambene zgrade. Kada se Brazilia gleda iz vazduha može se videti da ima elemenata koji se ponavljaju u svakoj zgradi čime je ostvareno formalno jedinstvo te prepoznatljivi arhitektonski stil ovog svetski poznatog arhitekte. Smatra se da je njegov doprinos izgradnji grada Brazilija ogroman.

Priča o ključevima
Ključ je predmet najčešće od metala koji služi za zaključavanje ili otključavanje brava ili katanaca. Ključaonice su mali otvori u blizini brave u koji se stavlja ključ da bi se neka brava otvorila. Oblici ključaonica su se menjali kroz vreme kao i ključevi. Pojam zaključati znači zatvoriti bravu ili katanac, ali u širem značenju podrazumeva da je nešto zatvoreno i nedostupno. O postojanju ključa arheolozi svedoče na osnovu iskopavanja da su postojale brave i ključevi još od 3. veka pre nove ere. Ključevi su se odlikovali raznim izradama od davnina i bili su ukrašavani različitim oblicima, zatim su se razlikovali po težini, obliku i vrsti materijala. Ukrasi na ključu su uglavnom postavljani na početak ključa i to deo koji se rukom okretao da bi se otključalo. Ovi ukrasi su se upotrebljavali do kraja 19. veka kada se počinju upotrebljavati složenije brave i jednostavniji ključevi. Posedovanje ključeva je bio znak dostojanstva i oni su se nekada nosili na grudima oko vrata na zlatnim lancima, a mnogi ključevi su imali i posebna imena. Oblici ključeva u to vreme predstavljali su i imućnost vlasnika tog ključa. Ključevi mogu biti raznih oblika, dimenzija, raznih materijala, veličina i boja. Pored upotrebe ključeva koji su bili određeni za upotrebu radi otključavanja i zaključavanja vrata, pojavili su se i razvili specijalni ključevi koji su trebali da obezbede čuvanja blaga, kasa i raznih trezora patentnim bravama. Među starijim ključevima spadaju i ključevi kojima su se navijali veliki i mali satovi za određivanje tačnog vremena. Ali o satovima u sledećoj emisiji Emblema.

Emisiju pogledajte na sajtu
TV Emblema


Pratite YU Build vestiPreporučene knjige:

Antropološke mere i enterijer

Cena: 2835 dinara
Zelena knjiga, Kratka forma ugovora, izdanje iz 1999 godine, Short form of ContractZelena knjiga, Kratka forma ugovora

Cena: 4034.37 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Emblema:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije