Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


TV Štampaj E-mail

Emblema 36

Wednesday, 15. September 2010.
EmblemaTridesetšesta emisija "Emblema" uvodi vas u nove priče o enterijeru, eksterijeru, hortikulturi, ručnim radovima i drugim neobičnim pričama. Teme današnjih priloga su:
  • Kuća u obliku mosta
  • Kako negovati i uzgajati stablo limuna
  • Plava boja u enterijeru
  • Ideje,kako i gde postavljati staklene prizme
  • Dizajner Džonatan Adler
  • Odmorite se u Vili Marija na Paliću
  • Enterijer luksuznih vozova
  • Enterijer hotela „Šumadija" u Beogradu

Kuća Most

Obavezno pogledajte prilog o neobično maštovitoj kući smeštenoj u prirodnom ambijentu. Ovu neobičnu kuću projektovao je arhitekta Maks Pričard. Kuća se nalazi u Australiji, a napravljena je između dva kosa obronka između kojih protiče potok.Rustikalno okruženje prirode učinilo je da se ova neobična kuća stopi sa okolinom. Most kuća koristi solarnu energiju i to je sasvim dovoljno za svakodnevne potrebe stanara ove kuće. Napravljena je od čelične konstrukcije, betona, a ugrađene su staklene ploče i brodski pod. Iz kuće se pruža predivan pogled na severnu i južnu stranu.Tokom zime sunčani zraci ulaze sa severa kroz prozore koji imaju veliku staklenu površinu i greju betonski pod. Na ovaj način se u toku zime potroše male količine ogreva za dogrevanje. Montažna most kuća okružena je predivnm zelenilom, avanturističkim mestom za gradnju ove kuće. Zahvaljujući staklenim pločama, pogled na krajolik prepun zelenila omogućen je sa svih strana.

Limun-Citrus Limonum
Ovog puta za redovnu temu iz hortikulture, spremili smo priču o limunu.Agrumi se najjednostavnije sade, a njihov uzgoj ne iziskuje veliko znanje. Limun (Citrus limonum), se može lako može uzgajati u kući, a vrlo lepo izgledaju. Pružite li biljki potrebne uslove, zahvaliće vam se bujnim zelenilom, cvetovima, pa čak i plodovima. Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvetni listići su beličasto ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano rapava ili glatka, a sa unutrašnje strane obložen je belom sunđerastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva.Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali uopšte nasadi se uzgajaju radi dobijanja plodova. Limune uglavnom delimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se razvija iz prolećnog cveta drveta veštački izazvanom sušom koja mora trajati četrdeset dana između juna i jula.Tako dobijen prolećni plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno „meso".Citrusno voće vuče poreklo iz Azije, ali se odavno uzgaja i u sredozemnom području na otvorenome, a u loncima i severnije. Nekima će i cvetati i donositi rod, ali čak i ako to ne uspe, zeleno zimzeleno lišće prelep je ukras. Od aprila do septembra u većini naših kontinentalnih krajeva agrumi mogu uspevati na balkonu ili u vrtu. Najviše im odgovara južna strana i mnogo svetlosti. No za vreme zimskih hladnoća najbolje ih je uneti unutra u što svetliju prostoriju (najbolje na ostakljeni balkon), gde je temperatura od deset do petnaest stepeni. Ako je hladnije, počeće otpadati lišće, a biljka će ući u fazu mirovanja. Zemlja treba da bude umereno vlažna, a budući da je većina unutrašnjih prostora prilično suva, često prskajte biljku a povremeno je možete i tuširati. Stablo limuna će verovatno već prve godine procvetati, ako je leti na vazduhu i ako je leto vrlo toplo, a zimu provode u toplom zimskom vrtu. Za vreme vrlo toplih dana i uz pravilnu negu dobićete i poneki plod. Limun i limeta popularni su pratioci pri pripremanju i serviranju i POBOLJŠANJU UKUSA raznih jela, a posebno na njih mislimo u zimskim mesecima. Limun se servira uz topao čaj i med te predstavlja originalno prirodno pakovanje vitamina . Kad leti nastupe vrućine napitci od limuna su nezamenljivi, osvežavajući i puni vitamina C. Naribana limunova kora se tradicionalno koristi kao aroma u raznim poslasticama. Limun je poznat kao "lek za sve", jer su i njegov sok i kora bogati izvori antioksidansa poput vitamina C i flavonoida koji stanice štite od starenja, infekcija i mnogih zdravstvenih problema.

Plava boja u enterijeru
Plavetnilo neba i vode pretočeno u dezene i boje kojim ćete opremiti vaš dom. Unesite boje i detalje koje vas uvek podsećaju na leto tokom cele godine. Za prizivanje morske atmosfere obavezna je kombinacija plavih nijansi sa belom bojom kao i izbor oblika koji asociraju na plažu i letnje dane provedene na moru. Plava je jedna od omiljenih boja dizajnera, jer se dobro uklapa u različite prostore, od moderne kancelarije ravnih linija, do ušuškane spavaće sobe nežnih linija i materijala. Osim boja, mediteransku atmosferu u vaš dom uneće razni dekorativni predmeti i neizbežne teksture sa plavo belim štraftama koje su i ove sezone veoma aktuelne. Međutim, različitim nijansama plave mogu se postići različiti efekti i izraziti najrazličitija raspoloženja.Tamnije nijanse imaju dubinu, dok svetlije odišu lakoćom. Nijanse plave se međusobno uklapaju i dopunjuju. Osim toga, intenzivni plavi detalji u sobu svedenih nijansi uneće život i svežinu. Plava je boja koja neminovno asocira na more, pa je to i duh koji njome unosimo u dom. Pastelno plave zavese daju prozračnost sobi. Plava je i boja koja se u kupatilu sasvim prirodno uklapa, a neka obična kada postane vaše privatno more. Ukoliko je iskombinujete sa detaljima u boji peska, dobićete svoju privatnu plažu, a dekorativni detalji podsećaće vas na more. Plava kuhinja može biti najelegantniji deo vašeg stana, a ako dodate vedre detalje kuhinji, to će joj dati poseban pečat. Zidovi u svetlo plavoj boji dobro će se uklopiti i u maloj sobi, ukoliko u beloj sobi jedan zid obojite tamno plavom, možete dobiti efekat mornarske elegancije. Kombinacija belih i plavih linija garniture za sedenje ili jastučića uneće u vaš dom mornarski stil. Iako plava nije prva boja koja nam pada na pamet pri bojenju stolarije, ona zaista može potpuno promeniti izgled naših starih prozora. Tirkizno plave žaluzine ili prozorski okviri daće potpuno novu dimenziju svakoj kući i uneti duh Mediterana.

Staklene prizme
Kada razmišljamo o zidanju i budućem izgledu stambenog ili poslovnog prostora, ne bi trebalo da zaboravimo na staklene prizme. Primenom staklenih prizmi u gradjevinarstvu mogu se ostvariti različiti efekti. Njihova posebnost se ogleda u tome što propuštaju svetlost i specifičan su dekorativni element. Staklene prizme su dekorativan i funkcionalan građevinski element koji svakom enterijeru ili objektu može lako pružiti ličnu notu luksuza, stila i originalnosti. Njihova posebnost se ogleda u načinu propuštanja i prelamanja svetlosti, a njihovom primenom arhitekta ili enterijerista ima neograničene mogućnosti autorskog izraza. Danas su one dostupne u velikom spektru boja, nijansi, dimenzija, šara i tekstura. Kada razmišljamo o zidanju, uređenju i budućem izgledu stambenog ili poslovnog prostora svakako moramo računati na staklene prizme. Prizme se u zidanju mogu koristiti kao pregradni zidovi koji propuštaju svetlost u dubinu objekta ili svuda gde želimo propustiti što više prirodnog svetla, a zadržati radoznale poglede. Veoma su efektni i kao pregradni zid u nekoj prostoriji u stanu ili kancelariji. Njihova osnovna komparativna prednost jeste spektar boja različitog inteziteta i nivoa prozirnosti, kao i dizajn i struktura samog stakla. Pored uloge u zidnim platnima, prizme predstavljaju i veoma zahvalan element za direktno oblikovanje objekata u enterijeru. Detalji od staklenih prizmi uneće dozu elegancije i prefinjenost u vaše kupatilo.Tuš kabinu možete oblikovati po sopstvenim željama, sa velikom slobodom u izboru oblika, boje i tekstura ili kombinacijom pratećih materijala....Staklene prizme unose više svetlosti, a izborom boja, prelamanje svetlosti u prizmama daju svoju specifičnost vašem kupatilu. Kuhinje su posebno pogodne za ugradnju staklenih prizmi, bilo da su u pitanju kuhinjski šankovi, pregradni zidovi ili deo na zidu kroz koji ulazi spoljnja svetlost.

Džonatan Adler
Džonatan Adler jevrejsko-američki dizajner, keramičar i vajar svojim je jednostavnim stilom oduševio mnoge. Njegov stil je savremen, jednostavan, ali moderan i bezvremenski sofisticiran, pun svežine i u njemu se morate osećati dobro. Njegov uticaj na bilo koji dekor daje liniju modernog i prefinjenog. Za Adlera kažu da je savremeni dizajner svetla, a dizajnirao je detalje enterijera od lampi do komada nameštaja i celih enterijera. Raspon kreacija u njegovom stilu kreću se od luksuza do odmerenosti i jednostavnosti.

Enterijeri luksuznih vozova

Volite li putovati, spremni ste prihvatiti neobično, atraktivno, volite miris dima parne lokomotive, a obožavate luksuzni enterijer, nalazite se u pravoj priči. Kada je prva parna lokomotiva krenula vožnju kroz Afriku, lokalna plemena nazivali su je šongololos, što je afrički naziv za stonogu. Njihova je svrha bila isključivo transport robe na udaljenim područjima Afrike. Današnji turistički voz ipak ima veći značaj. Romantika ovih vozova, dočarava slike gospode sa luksuznim odelima, dama u širokim brimed šeširima i predivnim dugačkim haljinama, dočarava gospodu koja uživa uz šampanjac i kavijar. U ovoj reportaži pričamo o vozovima čiji je enterijer, pravi luksuz. Luksuzna železnica uključuje stilsku zbirku međunarodnih putovanja u najglamuroznijim i najelegantnijim vozovima na celom svetu, predstavljamo vam nekoliko najpoznatijih.Pogledajte tridesetšestu emisiju Emblema i uživajte u luksuznim vozovima.

Emisiju možete pogledati na sajtu TV Emblema.


Preporučene knjige:

Antropološke mere i enterijer

Cena: 2835 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Emblema:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije