Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Arhitekton Štampaj E-mail

Helix City

Wednesday, 21. July 2010.
Arhitekton1959.godine, grupa japanskih arhitekata i gradskih urbanista udružila je snage pod imenom METABOLISTI. Veliki obim fleksibilne konstrukcije sa mogućnošću proširivanja koje omogućavaju celovit proces rasta, bile su karakteristike njihove vizije grada budućnosti, naseljenog velikim brojem stanovnika.

Oni su verovali da zakoni prostora i funkcionalna transformacija čine budućnost društva i kulture. Razvoj metabolizma posle II svetskog rata u Japanu, značio je da se većina dela nastalih u ovom pokretu, tiču uglavnom pitanja stanovanja. Rad grupe često je nazivan tehnokratijom, a njihovi projekti su opisivani kao avangarda sa retoričkim karakterom. Rad Metabolista se često poredi sa neizgrađenim projektima grupe “Arhigram”.

Njihovi radovi su se puno oslanjali na tehnološki napredak i često su sadržali prilagodljive ugradne megastrukture. Najznačajniji projekti su: Plutajući grad u moru (projekat Unabara), Pomorski grad Kionara Kikutake, Grad tvrđavu, Okeanski grad, Grad u obliku zida, Agrikulturalni grad I Heliks grad kao i Nakagin-kapsula toranj Kiša Kurokave.

Arhitekte iz grupe Metabolista su se nadale da će im upotreba bioloških procesa kao modela, ukazati na efikasne načine da se suoče sa brzim rastom i tehnološkim progresom društava širom sveta. Njihova filozofija projektovanja uključivala je ogromne građevine, razmera koje je Le Korbizije zamišljao, a ponekad i gradio u proteklim dekadama. Ova monumentalna razmera odražava operacije koje su takođe videli na delu u savremenom urbanističkom rastu. Za međunarodni pokret arhitekata koji pokušavaju da stvore idealan grad budućnosti, „megastruktura“ je postala ključna reč.

Deo teksta je preuzet iz časopisa Arhitekton.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

Metode i tehnike izrade planova u graditeljstvu

Cena: 525 dinara
Odgovornost projektanataArhitektonske konstrukcije

Cena: 4725 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Arhitekton:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije