Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Hausbau Štampaj E-mail

Grejanje u Vašoj kući

Wednesday, 13. January 2010.
HausbauMnoge porodice kod grejanja razmišljaju o alternativama s obzirom da zavisnost od plina i ulja u budućnosti može samo da utiče na porast njihove cene. Drvo kao regenerativna sirovina za ogrev nameće se samo po sebi s obzirom da se uz pomoć drva greje na ekološki i komforan način.

Prošla hladna zima uzrokovala je sve veću potražnju za drvetom s obzirom da su mnoge porodice ugradnjom kamina u dnevne boravke želele da uštede na troškovima plina i lož ulja. U doba kada količina ugrađenih kamina i kaljevih peći sve više raste, raste i značenje te vrednost drveta kao sirovine za ogrev.

Za peći u sobama ono je neupitno najomiljenija sirovina. U prošlosti je drvo bilo odgovorno za isijavanje ugodne toplote, a danas sve više ponovo dobija na značenju kada se radi o grejanju stambenih prostorija. Onaj ko iz kamina i kaljevih peći želi da dobije ugodan izvor toplote, u svakom slučaju proveren proizvod, jer se razlika između kamina iz prodavnice i onog proverenog proizvođača obično vidi tek kod prve primene. Dobri kamini i peći na raspolaganju imaju vrlo efikasan dotok vazduha koji osigurava izgaranje slabe emisije uz vrlo male količine upotrebljenog drveta. Od nedavno može da se nabavi elektronsko upravljanje izgaranjem za kamine i peći koje podiže komfor i osigurava optimalno izgaranje (čime se smanjuje stepen emisije) što dovodi do povećanja pogonske i upotrebne sigurnosti jer se usled opasne situacije zbog na primer povratnog strujanja odvodnih plinova unutar prostorije na vreme detektuje i preusmerava. Pre odluke o kupovini treba se posavetovati sa dimnjačarom o uslovima priključivanja peći.

Cevanice za kamine i kaljeve peći
Uz drvo se itekako mogu smanjiti troškovi grejanja posebno ako čovek poseduje sopstvenu šumu ili prijatelje koji mu nakon seče besplatno poklone višak. To je posebno istaknuto ako je peć preko ugrađenog toplotnog izmenjivača na vodu priključena na sistem centralnog grejanja jer tada u prelaznim godišnjim dobima može da zagreje celo domaćinstvo. Takvi uređaji koji se priključuju na sistem centralnog grejanja u poslednje vreme se sve više prodaju. Najbolje vrste drveta za ogrev su bukva i hrast. Najlepši plamen daće jasen, dok se breza odlikuje jako ugodnim mirisom. Kao manje vredna vrsta drveta spominje se topola. Onaj ko nabavlja drvo za svoju peć u prodavnici, nema mogućnosti odabira prema vrsti. Ostaje nada da se na temelju relativno visoke cene ipak radi o visokovrednim i za loženje spremnim cevanicama za ogrev. U pravilu može da se pali samo dobro osušeno drvo sa procentom vlage od maksimalno 20 %, a njen udeo lagano može da se izmeri uz pomoć jeftinog uređaja dostupnog u svakom većem trgovačkom centru. Uobičajeno je pravilo da se posečeno drvo treba sušiti 2 godine na prozračnom i od kiše zaštićenom mestu. Vlažno drvo ne raspolaže samo znatno manjom ogrevnom moći, već sagoreva uz jako stvaranje čađi koje se taloži sa unutrašnje strane dimnjaka i može da dovede do njegovog opasnog zapaljenja.

Briketi: ugodno i sigurno
Drveni briketi postaju sve popularniji kao i peći koje ih koriste za svoj pogon. Oni se rade tako da se drvena piljevina poređa pod pritiskom te se uz pomoć potisnog creva ili usisnog sistema dovode iz rezervoara u peć. U zemljama Evrope briketi se obično isporučuju kamionima tj. cisternama. Količina pepela je zahvaljujući optimalnom sagorevanju minimalna i iz mnogih peći se automatski uklanja. Eko bilans kod grejanja drvenim briketima vrlo je povoljan s obzirom da se tokom sagorevanja u atmosferu ispušta samo ona količina CO2 plina koju je živo drvo tokom svog života iskoristilo za svoj rast. S obzirom da proces proizvodnje takođe troši određenu energiju, briketi ipak nisu u potpunosti CO2 neutralni. Velik nedostatak do sada je predstavljao nabavni trošak koji je uprkos padu cena i podsticajnim sredstvima uveliko premašivao onaj od plinskog grejanja; ipak za razliku od rasta cena plina i lož ulja tokom zadnjih godina, on je ostao isti. U novije vreme razvile su se peći na brikete sa priključkom na sistem centralnog grejanja koje krasi vidljivi plamen i lep dizajn kao komforna alternativa kaminskim pećima. Takve peći mogu da budu prava prostorna skulptura unutar dnevnog boravka, a prednost im je izostanak drvenih cepanica.

Rasplinjač na drva – stara tehnika ponovo otkrivena

Na tržištu još uvek predstavljaju pravu egzotiku – kotlovi sa rasplinjačem na drva iako je princip funkcionisanja poznat decenijama. Kao sirovina ovde se koriste ugljovodonici nastali kao posledica gorenja drveta. Rasplinjači na drvo koristili su se vrlo učestalo nakon 2. svetskog rata, a tehnika je itekako s vremenom poboljšana za korišćenje i dovedena do savršenstva. Pre je proces paljenja bio prilično dugačak, a na temelju dugogodišnjeg iskustva i upotrebe, današnji proces pod upravljanjem je mirkoprocesora i u potpunosti automatizovan. Posebno sofisticirane peći koriste lambda sondu unutar izduvne cevi poput automobila. Na taj način se elektronski upravlja procesom izgaranja i omogućava vrlo efikasan rad. Kotlovi sa rasplinjačem na drvo pune se ostacima drveta ili sečenim drvetom. S obzirom da punjenje uobičajeno ide ručno, u kombinaciji sa uljnim rasplinjačem mogu da rade i kao konvencionalni grejaći kotlovi. Prebacivanje sledi automatski. Na taj način moguće je grejanje kuće i kada se potroši drveni ogrev ili kada su ukućani duže vreme odsutni iz kuće. U međuvremenu su osmišljeni prvi kamini koji koriste kombinaciju drveta i plina. Sa dve komore za izgaranje plamen ovde stvara neobičnu sliku.

Tekst je preuzet iz časopisa Hausbau.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

Atlas arhitekture u dva toma

Cena: 3150 dinara
Atlas krovnih konstrukcija

Cena: 7770 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Hausbau:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije