Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Hausbau Štampaj E-mail

Kuvanje na pari

Monday, 19. April 2010.
HausbauKuvanje na pari je danas prilično popularno zbog toga što jelo izgleda sveže, vreme pripreme je kratko i svi vitamini ostaju sačuvani. Ovde se ne radi samo o zdravom načinu pripremanja hrane, već i o vrlo ukusnoj hrani. Osim toga, takvo kuvanje ne obiluje masnoćama, a u ovom članku objasnićemo ukratko šta treba da znate o priboru i pripremi.

Pre nekog vremena jedna koleginica je odlučila da testira uređaj čija je osnovna funkcija kuvanje na pari i to ne samo na par dana, nego na nekoliko nedelja. Nakon što ga je vratila, otišla je pravo u prodavnicu i kupila parnu peć. Nije ona jedina koja je oduševljena ovakvim načinom pripreme hrane; mnogi profesionalni kuvari kuvaju na pari već jako dugo. Koreni kuvanja na pari sežu daleko u prošlost i to nekoliko hiljada godina unazad. Pretpostavlja se da su naši daleki preci pre nego što su otkrili vatru, svoju hranu pripremali kuvajući je iznad izvora vruće vode. Ipak kuvanje na pari je do svog savršenstva u primeni najviše doterano u Aziji. Naše bake takođe su cenile efekat vrućeg vazduha pa su tako znale na primer da stave lonac sa vodom u peć da se pečenje ne bi preterano osušilo, a hleb poprimio smeđu i glatku koru.

U međuvremenu je kuvanje na pari postalo pravi hit jer radi se o zdravom načinu pripreme namirnica. Princip je jednostavan i kosristan. Namirnice se postave na nastavke čije dno je obično probušeno. Unutrašnjost peći ispunjava vodena para koja sa svih strana oblaže jelo i kondenzuje se na površini jela. Nastala vlaga onemogućava isušivanje namirnica, a struktura stanice ostaje kompaktna. Na taj način su boje i ukusi ovakvih jela intenzivniji i svežiji. Potrebno je manje soli i začina, a masnoće se koriste jedva ili ništa. Prirodna aroma jela ne samo da ostaje sačuvana, već se delimično i pojačava kao na primer kod šargarepe ili krompira. Meso dobija lepu koricu, ali u svojoj unutrašnjosti ostaje sočno i meko. Vitamini i minerali ostaju sačuvani, a jedno istraživanje je pokazalo da brokoli kuvan na pari sadrži 50% više vitamina C, nego onaj kuvan u vodi, a paprika 25%.

Priprema je vrlo jednostavna:
jelo se stavi u peć, namesti se vreme i mogu se raditi neke druge stvari s obzirom da ne postoji opasnost od zagorevanja ili prekuvavanja. Osim toga uz nekoliko nastavaka moguće je istovremeno pripremati nekoliko različitih vrsta jela bez opasnosti od mešanja aroma, samo treba paziti na redosled: jela koja se najduže moraju kuvati stavljaju se prva (npr. krompir), a ona koja zahtevaju kratko vreme pripreme, zadnja (npr. riba). Zbog toga što nema opasnosti od mešanja aroma, istovremeno se mogu pripremati slatka i slana jela pa je tako moguće u peć zajedno staviti pirinač na mleku i losos, a da mleko ne poprimi ukus i miris ribe.

Na tržištu se ovakvi uređaji mogu kupiti samostalno ili u kombinaciji kao dodatna funkcija unutar peći uz grejanje odozgo i odozdo, gril i slično. Većina ih ima rezervoar koji se može odvojiti tako da priključak na vodu nije potreban. Kod aparata koji su priključeni na dotok vode, nije potrebno dodavati vodu, samo što ugradnja nije tako fleksibilna jer se mora paziti
gde prolaze vodovodne cevi.

Tekst je preuzet iz časopisa Hausbau.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

Zelena knjiga, Kratka forma ugovora, izdanje iz 1999 godine, Short form of ContractZelena knjiga, Kratka forma ugovora

Cena: 4034.37 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Hausbau:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije