Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Građevinar Štampaj E-mail

Dugoročni planovi za ulaganje u energiju

Wednesday, 09. June 2010.
GrađevinarU narednih od pet do sedam godina u Srbiji bi strateškim partnerstvima trebalo da bude izgrađeno 14 većih i devet manjih hidroelektrana, dve termoelektrane, dve gasne elektrane, kao i gasovod „Južni tok“. Planirana su ulaganja od osam do devet milijardi evra. Investitori su Rusi, koji već rade energetske projekte, Nemci, koji dugo ulažu u našu energetiku, i Italijani, sa kojima je odskoro potpisan strateški sporazum.

Nemačka

Najsvežiji je potpisani Memorandum o saradnji Elektroprivrede Srbije i energetske kompanije RWE iz Nemačke o izgradnji hidroelektrana, ukupnog kapaciteta od 3.000 megavata, na Dunavu, Moravi i Drini. Projekat predviđa gradnju reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“, hidrokapaciteta na Velikoj Moravi i zajedničku gradnju HE na Gornjoj Drini sa Republikom Srpskom.
- Ukupna vrednost svih tih projekata je oko pet milijardi evra - kaže Dragomir Marković, generalni direktor EPS.
Izrada studija i analiza trebalo bi da počne već ove godine.
Nemačka Vlada je do sada direktno u srpsku energetiku uložila oko 400 miliona evra, a banka KFW je do sada odobrila kredite, vredne 150 miliona evra.


Rusija

Prvi energetski strateški sporazum bio je sa Rusima i čini ga prodaja 51 odsto Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra i investicije od 547 miliona evra. Završetkom modernizacije, u rafinerijama NIS bi trebalo da se prerađuje sedam miliona tona nafte, a proizvodila bi se samo goriva evropskog kvaliteta.
Modernizacija podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i gradnja gasovoda „Južni tok“, koju će uraditi ruski „Gasprom“ procenjeni su na više od milijardu evra.
- Energetski sporazum Srbije sa Rusijom jedan je od najvažnijih strateških projekata za našu zemlju u narednih od 30 do 50 godina - ističe Petar Škundrić, ministar energetike.
Energetika je temelj saradnje Srbije i Rusije i gasno-naftni aranžman je samo početak šireg i dubljeg partnerstva.
Rusi su zainteresovani i za modernizaciju Termoelektrane-toplane „Novi Sad“, kao i izgradnju gasne elektrane u Nišu.


Italija

Srbija i Italija su potpisale sporazum koji predviđa gradnju kapaciteta, ukupne snage oko 1.000 megavata, a ulaganja bi mogla da premaše i 1,5 milijardi evra. Planirana je gradnja devet mini hidrocentrala, snage po 15 megavata na Ibru, kao i hidrokapaciteta na srednjoj Drini. Italijanski investitori zainteresovani su i za gradnju vetroparkova u Srbiji.
Proletos je potpisan i protokol o gradnji elektrana na Ibru između italijanske „Seći energije“ i EPS, a planira se i saradnja srpske elektromreže i „Terne“ iz Italije u gradnji mreže ka Rumuniji, Crnoj Gori i Makedoniji. Povezanost energetika Italije i Srbije biće snažnija u gradnji gasovoda „Južni tok“ i panevropskog naftovoda od Konstance do Trsta.

Tekst je preuzet iz časopisa Građevinar.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

Metode i tehnike izrade planova u graditeljstvu

Cena: 525 dinara
Arhitektonsko projektovanje

Cena: 5775 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinar:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije