Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Građevinar Štampaj E-mail

Konverzija zemljišta u pravo svojime

Tuesday, 18. May 2010.
GrađevinarVlada Srbije je na sednici usvojila uredbu kojom je regulisan način na koji će korisnici gradskog građevinskog zemljišta, koji su to pravo stekli tako što su kupovali firme u privatizaciji ili stečaju, moći uz naknadu da postanu i vlasnici zemljišta.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je da će ta ustanova objektivno proceniti vrednost zemljišta u postuku konverziju prava korišćenja, u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

Na osnovu novog Zakona o planiranju i izgradnji, ta konverzija statusa je neophodna ukoliko će da grade na tom zemljištu.

- Poreska uprava će utvrditi cenu koja će biti relevantna za državu i svi oni koji ne budu zadovoljni, bilo da su u pitanju državni ili privatni subjekti, imaće mogućnosti da putem zvaničnog sudskog veštaka, tehničke ili građevinske struke, utvrde pravu vrednost - izjavio je Radosavljević.
On je dodao i da Poreska uprava ima kvalitetne kadrove koji će valjano obaviti taj posao.

Radosavljević je istakao da će "u svakom slučaju polaznu osnovu činiti procena Poreske uprave".

- Postoje kriterijumi i metode obračuna objekata - zemljišta, objekata i drugog i njihova vrednost dosta zavisi od lokacije, infrastrukture ili planirane izgradnje na tom mestu. Sve su to parametri koji će uticati na povećanje vrednosti - objasnio je Radosavljević.
On je dodao da je uvek onome ko prodaje cena mala, a kupcima velika.

Takođe i druge državne ustanove treba da obave svoj deo posla, pre svega Republički geodetski zavod koji ove godine treba da završi registar nepokretnosti u Srbiji.

- Po prvi put imaćemo na jednom kompakt disku kompletnu nepokretnost koja se nalazi na teritoriji Srbije - kako poljoprivrednog i građevinsko zemljišta tako i stambnih, poslovnih i drugih infrastrukturnih objekata - zaključio je direktor Poreske uprave.

Uredba o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem je poslednji podzakonski akt koji je potreban za implementaciju novog Zakona o planiranju i gradnji.

Tim vladinim dokumentom definiše se formula za cenu koju će vlasnik plaćati prilikom konverzije, a najvažnija će biti procena tržišne vrednosti zemljišta, od koje će se odbijati vrednost kapitala uloženog da bi se došlo do tog zemljišta.

Uredba predviđa da 50 odsto sredstava od nadoknade ide u fond za restituciju, a druga polovina lokalnim samoupravama.


Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević je rekao da nije opravdano sad tražiti od stranih investitora da plate ukupnu tržišnu vrednost zemljišta, jer je u različitim periodima vrednost bila različita, ističući da su sada veće tržišne vrednosti svih zemljišta nego što su bile u počecima privatizacije.

Sada nekome ko je kroz privatizaciju kupio industrijsko preduzeće, osposobio ga da dobro posluje, traži se da bi postao pravi vlasnik tog zemljišta da plati tržišnu cenu kao da ga sad kupuje - kazao je Kovačević.

Tekst je preuzet iz časopisa Građevinar.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

Dizajn sistema urbanog mobilijara i vizuelnih komunikacija

Cena: 2625 dinara
Arhitektura od preistorije do postmodernizma

Cena: 4410 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinar:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije