Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Građevinar Štampaj E-mail

Beogradski mostovi i njihovi problemi

Thursday, 13. May 2010.
GrađevinarPukla Gazela! – to je bio naslov koji su gotovo svi mediji stavili na naslovne strane. Dramatičnost tog naslova ogledala se u činjenici da je na najvećem mostu u Srbiji pukla ploča na glavnom nosaču, zbog čega je hitno obustavljen saobraćaj za teretna vozila. Stručnjaci su procenili da je za sanaciju celog mosta potrebno je 60 miliona evra. Za to vreme, kamioni i šleperi bili su preusmeravani na obilaznicu oko Beograda koja još nije završena.

Kako je problem iskrsao

Generalni direktor JP „Putevi Srbije" Zoran Drobnjak objasnio je da je tokom kontrole „uočena naprslina na nosaču", zbog čega je odmah naloženo zaustavljanje teretnog saobraćaja.

- Morali smo da zaustavimo saobraćaj da nosač ne bi, ne daj bože, skroz pukao. Ako bi se to desilo, bila bi katastrofa! Zabranjen je sav motorni saobraćaj srednjom trakom ka Novom Beogradu, dok je za lakša vozila u ostale dve trake uvedeno ograničenje brzine od 40 kilometara na sat - precizira Drobnjak.

Most Gazela pušten je u saobraćaj 1971. godine i od tada nikada nije zatvaran. Jedan od projektanata ovog mosta, inžinjer Miša Dragojević, nedavno je izjavio da je most propao i da je za četiri decenije samo jednom promenjen kompletan asfalt.

- Most je zapušten! Suština celog problema je da briga o Gazeli nikada nije bila prepuštena stručnim ljudima, već političarima i moćnicima koji su samo razmišljali kako da sa sebe skinu odgovornost. Tako je bilo u vreme komunizma, a slično je i danas. Kada se govori o redovnom održavanju, to ne podrazumeva neke obimne radove. Dovoljno je bilo da su se na mostu s vremena na vreme obnavljale oštećene ograde, farbali ogoljeni delovi ili da se bar ispirala bačena so, koja je vremenom toliko nagrizla konstrukciju da joj sada treba kompletna obnova! Za četiri decenije samo jednom je menjan kompletan asfalt, a to treba da se radi na svakih 10 ili 12 godina - objasnio je Dragojević.

Prema njegovim rečima, dugo očekivana rekonstrukcija ovog mosta biće izuzetno težak i dugotrajan posao.

- U konstrukciju mosta treba da bude ugrađeno 2.100 tona čelika. Treba nam 30 kilograma čelika po metru ograde, pa 150 kilograma za jednu dilatacionu spojnicu, a tu su i ankerna mesta i od soli propali kablovi, koji takođe treba da se zamene. Kako je Gazela deo šireg saobraćajnog pravca koji uključuje i autoput, dinamika radova na mostu i na putu mora da bude usaglašena, jer Beogradu inače preti saobraćajni kolaps - upozorava Dragojević.
Inače, sanacija mosta Gazela poslednji put je odložena prošle godine, pošto nam Evropska banka za obnovu i razvoj nije odobrila kredit zbog problema sa raseljavanjem Roma iz divljeg naselja ispod mosta.

Iako se predviđalo da će most Gazela biti popravljen tek 12. aprila ipak su velike gužve i prilični ekonomski gubici naterali naadležne da osoposobe ovaj najveći most u Srbiji pre roka.

I dok su se političari prepucavali ko je odgovoran za katastrofalno stanje mosta, Evropska banka za obnovu i razvoj je nakon kontrole raseljenih Roma koji su imali čitavo naselje pod Gazelom, da li su im uslovi za život onakvi kakve je EBARD tražio, odlučila da Srbiji ipak da novac za sređivanje mosta i još ponečega.

Evropska banka je još 2007. godine odobrila kredit od 33 miliona evra za obnovu mosta, a jedan od bitnih uslova je bilo i Raseljavanje Roma i obezbeđivanje advekatnog smeštaja za njih.

Srećom, Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je krajem februara isplatu kreditnih sredstava u vrednosti od 160 miliona evra za projekat "Beogradski autoput i obilaznica", koji obuhvata i obnovu Gazele.

Obnova Gazele deo je projekta izgradnje obilaznice i obnove autoputa kroz Beograd koji zajedno finansiraju EBRD i Evropska investiciona banka kreditima u ukupnom iznosu od 160 miliona evra.

Odbor direktora EBRD odlučio je da odobri isplatu kredita iako su ostala nerešena neka od pitanja oko preseljenja porodica koje su živele ispod mosta Gazela, zbog čega je i bila odloženo korišćenje novca iz kredita odobrenog 2007. godine.

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak objašnjava da je odobren kredit od Bubanj potoka do Surčina, od 25 miliona evra i kredit od Batajnice do Dobanovaca, to je obilaznica, od 55 miliona evra.

- Što se tiče Gazele i petlje Batajnica čekamo da zaseda bord Evropske investicione banke. Veliki sam optimista i nadam se da će i oni da odobre kredit kad je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj- rekao je Drobnjak.

U saopštenju EBRD nije navedeno koliki deo kredita će biti iskorišćen za Gazelu, ali je prilikom odobravanja kredita bilo planirano da se izdvoji 33 miliona evra za taj projekat.

- Izabran je izvođač radova kao i nadzorni inženjer i očekuje se da će sredstva iz kredita EBRD biti isplaćena u najskorijem roku - navodi se u saopštenju.

Pre donošenja odluke o odobravanju EBRD je izvršio detaljnu procenu raseljavanja, uz zaključak da iako je puno urađeno, neka od nerešenih pitanja i dalje postoje.

Bord Direktora EBRD-a je stoga saglasan da u ovom posebnom slučaju, odobri isplatu kredita, ali pod pretpostavkom da će EBRD nastaviti da sarađuje sa predstavnicima Srbije i Grada Beograda i prati raseljenja.


Beogradski mostovi i popravke

Od svih šest beogradskih mostova, ne računajući onaj kod Ostružnice, u najkritičnijem stanju je najduži i najprometniji – Gazela. Ovu ćupriju dnevno pređe oko 160.000 vozila, iako je projektovana za 38.000, a stručnjaci već godinama upozoravaju na ozbiljna oštećenja na „Pančevcu”, dok od poslednje dojave o podmetnutoj bombi na Brankovom mostu sve više Beograđana sa strepnjom koristi i ovaj prelaz preko Save.

Trenutno je u najboljem stanju Stari savski most, koji je nedavno temeljno obnovljen, a zabeleženo je da su u vreme radova pojedini građani rizikovali život kako bi prešli s jedne obale reke na drugu. Oni su tada, uprkos upozorenjima radnika i vidno postavljenoj signalizaciji koja je ukazivala na to da je u toku popravka, pokušavali da kolima pređu ovu ćupriju i sreća je da niko tada nije stradao.

I taman kad su pomislili da je višemesečnom poslu na Starom savskom mostu došao kraj, vredni radnici dobili su novi zadatak. Bili su prinuđeni da postavljaju nove katadioptere – reflektujuće oznake poznatije kao „mačje oko”, koje su lopovi samo nedelju dana po okončanju obnove uspeli da ukradu. Ove sprave služe za bolju orijentaciju vozača koji noću prelaze most, a prema rečima Snežane Voštinarov, direktorke „Beokom servisa”, od ukupno 80 postavljenih katadioptera ukradeno je 35. Procenjuje se da jedno „mačje oko” košta oko 500 dinara, što znači da je ukupna šteta bila oko 17.500 dinara.

Danas ovim mostom nesmetano saobraćaju tramvaji i automobili, a da sredinom prošle godine nije počela više puta najavljivana i odlagana popravka jedinog beogradskog prelaza preko Dunava – Pančevačkog mosta, postojala bi realna mogućnost da na ovoj ćupriji dođe do tragedije.

Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a, više puta je kritikovao gradske i republičke vlasti što odlažu početak obnove „Pančevca” i upozoravao da radovi moraju početi što pre kako život ljudi ne bi bio doveden u opasnost.

– U najkritičnijem stanju su bili „metalni sanduci”. Da letos nisu počeli radovi, mogli bismo da bacimo kompletnu projektnu dokumentaciju koju smo uradili, jer bi postala neupotrebljiva – ističe Ignjatović i dodaje da je, po otpočinjanju opravke, najpre hemijskim putem skinuta rđa, posle čega je počelo nanošenje antikorozivne zaštite.

Kako je najavljeno, obnova „Pančevca” trajaće ukupno dve godine, a radovi će biti obavljani tako da nijednog trenutka saobraćaj neće biti u potpunosti obustavljen. Proteklih godina gradske komunalne službe više puta su popravljale Brankov most, verovatno najpoznatiji beogradski prelaz preko Save, počevši od obnove ograde, peskarenja, pa do opravke stubova. Bio je dovoljan samo jedan telefonski poziv o lažnoj dojavi i da sav trud padne u vodu, jer su se mnogi Beograđani uplašili za bezbednost na ovoj ćupriji. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti, međutim, smatraju da nema mesta panici, ali se u javnosti po ko zna koji put pojavila priča o uvođenju sigurnosnih kamera na beogradskim mostovima.

Za njima, u svakom slučaju, neće biti potrebe na Starom železničkom mostu, koji odavno nije u upotrebi, jer je saobraćaj preusmeren na Novi železnički most, izgrađen 1979. godine u sklopu obnove beogradskog železničkog čvorišta. Danas njime prolaze kompozicije „Beovoza”, ali s obzirom na redovnost polazaka (45 do 90 minuta), njegova eventualna obnova zasad nije na dnevnom redu.

Most kod Ostružnice nedovoljno iskorišćen

Ostružnički most, kao deo saobraćajnog poluprstena oko glavnog grada, završetkom takozvanog sektora četiri obilaznice oko Beograda, dobio je još više na značaju. Ovaj prelaz preko Save, građen u vreme sankcija i najteže krize, ozbiljno su 1999. godine oštetile NATO bombe, a od obnove 2004. godine nije iskorišćen u očekivanoj meri.

Tekst je preuzet iz časopisa Građevinar.
Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom časopisu
posetite njihov sajt.


Preporučene knjige:

/metalni mostovi Metalni mostovi

Cena: 2100 dinara
Termički aspekti gradnje kuća, istorijat i perspektive (Prilog održivom razvoju)

Cena: 1785 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Građevinar:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije