Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
YU Build obuke
Događaji
Konkursi i tenderi
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
YU Build obuke
BelRe
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji


 


Nekretnine Štampaj E-mail

CB Richard Ellis: Globalno tržište nekretnina se slabo oporavlja

Wednesday, 29. September 2010.
NekretnineU poslednjoj analizi svetskog tržišta nekretnina kompanije CB Richard Ellis, pod nazivom "Teška vremena", slikovito se kaže da je svetska ekonomija od kolapsa Lehman Brothersa u jesen 2008. na intenzivnoj nezi te još nije pokazala znakove oporavka.

Na pitanje gde je globalna ekonomija danas u analizi se odgovara kako je ona još u "bolnici", ali se preselila "s intenzivne nege na odeljenje oporavka". Slika je različita zavisno od regija i unutar njih, navodi CB Richard Ellis. Regija Azija - Pacifik napustila je "bolnicu" otprilike pre godinu dana, SAD i Evropa još su "nepokretne", njihove prognoze su neizvesne, ali postoje razlike između evropskih država. Nemačka ekonomija pokazuje znakove ozdravljenja, ali su ostale evropske nacionalne ekonomije u opasnosti od "povratka bolesti".

Japanska ekonomija je još krhka, dok je Kanada sve bolje, kao i Brazil, a "lekari pitaju SAD kakvi su joj lekovi potrebni i u kojoj dozi".

Sve u svemu, navodi se u analizi, očigledno je da će oporavak svetske ekonomije biti spor, grčevit te će "lečenje" biti i problematično i skupo za SAD i ekonomije širom Evrope.

Koristeći istu metaforu u analizi, opisuje se i stanje s tržištem nekretnina u svetu. Komercijalno tržište lizinga nekretnina još je "u bolnici", ali pokazuje znakove oporavka. Komercijalno investiciono tržište je "otpušteno iz bolnice" te se njegov oporavak temelji na očekivanjima oporavka globalnih i regionalnih ekonomija. Očekivanja su i da će naredne godine doći i do oporavka leasing tržišta nekretnina, ali ne bez neizvesnosti, posebno za pojedine regije, odnosno nacionalna tržišta.

Promet na tržištu nekretnina značajno se poboljšao u zadnjih godinu dana. Taj prosek u velikoj meri popravljaju nagli razvoj kineskog tržišta te generalno tržišta u Aziji. Međutim, problem te statistike je u nepouzdanoj statistici u Kini u kojoj vlada "bum" spekulativne ponude zemljišta na tržištu. Izostavljajući podatke iz Azije, očigledno je da je oporavak tržišta nekretnina u svetu "prigušen", a na investicionom tržištu i dalje traje nervoza.

Tržište nekretnina, u izveštaju CB Richard Ellisa, pokazuje slabe znakove oporavka. Najam prostora u trećem kvartalu u EU-15 povećao se 0,5 posto što ostavlja procenu povećanja za ovu godinu od 0,8 posto. U prvoj polovini godine rast je bio 1,7 posto.

Investicije u nekretnine rasle su u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal ove godine za čak 16 posto
, s 20,3 na 23,5 milijardi evra, a najveći rast investicija bio je u Nemačkoj i Velikoj Britaniji koje su imale 38 transakcija preko 100 miliona evra, dok je ostatak Evrope imao 35 takvih transakcija.

Izvor:
SEEbiz


Pratite YU Build vestiPreporučene knjige:

Projektovanje i izvođenje električnih instalacija

Cena: 1575 dinara
Analiza arhitektonske forme u stanovanju

Cena: 1890 dinara

Podelite ovu stranicu sa prijateljima:
Google! Facebook! Twitter! LinkedIn!
Sledeći članakPrethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Nekretnine:
 
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije